GPU Update: 30 3D-chips hertest

Resultaten van 2000 benchmarks nader bekeken

Door


Inleiding

Hardware.Info test al sinds jaar en dag 3D-chips en videokaarten. Met behulp van een zorgvuldig samengestelde testprocedure bieden we onze lezers een goed totaalbeeld krijgen van de prestaties. Voor dit artikel namen we alle courante en de nodige wat oudere GPU’s onder handen met actuele drivers.


Grafische kaarten zijn er in soorten en maten. Elk exemplaar dat bij ons op de pijnbank wordt gelegd, ondergaat echter dezelfde testprocedure. Gezien het gebruiksdoel van videokaarten voor consumenten bestaat onze procedure voor een belangrijk deel uit games, die we testen in drie resoluties en twee kwaliteitsinstellingen. Daarbij meten we framerates, oftewel het aantal beelden per seconde dat een videokaart kan produceren. Waar mogelijk nemen we ook de frametimes mee, oftewel de tijd die het kost om een enkel frame te berekenen. Op basis van alle testresultaten berekenen we een prestatiescore, die we uitsplitsen per resolutie. Zo krijg je voor jouw specifieke situatie een goed beeld van de prestaties die je van elke GPU kunt verwachten.

Om onze lezers meer inzicht te bieden in onze manier van testen, zetten we in dit artikel het hele traject dat een gpu bij Hardware.Info afgaat uitgebreid uiteen. Minstens zo belangrijk: we hebben alle 3D-chips hertest met de (op het moment dat we hiermee begonnen) nieuwste driver, waarbij we niet alleen alle courante GPU’s hebben meegenomen, maar ook nog voldoende vergelijkingsmateriaal van eerdere generaties.

2000 benchmarks

Voor deze grote hertest hebben we alle videokaarten met dezelfde driver van het respectieve kamp op de testbank gelegd en door alle benchmarks gehaald. Dat duurt per videokaart wel even, want onze testprocedure omvat 10 games, waarmee we een testtraject zoals gezegd op drie resoluties met twee kwaliteitsinstellingen draaien, met daarnaast nog drie benchmarks op verschillende instellingen. Voor dit artikel testten we 30 verschillende 3D-chips, waardoor het totaal aantal benchmark runs neerkomt op meer dan 2000 stuks. Hiervoor is er ruim een maand continu getest.

Voor AMD maakten we bij alle videokaarten gebruik van driver 18.2.2. Bij Nvidia betreft dit driver 390.77. Gezien de vluchtigheid van driverversies en softwareontwikkeling tegenwoordig, is het niet verrassend dat op moment van publicatie er voor beide kampen alweer nieuwe drivers zijn uitgekomen. Om die reden doen we meerdere keren per jaar hertests, en houden we ook onze selectie van benchmarks regelmatig kritisch tegen het licht. Blijkt uit een kortere hertest van een select aantal kaarten dat er significante wijzigingen zijn, dan testen we nodig alle relevante kaarten opnieuw om alle resultaten weer up-to-date te brengen. Resultaten van een nieuwe hertest vind je later dit jaar op onze site.

Videokaart vs GPU

Vaste lezers van Hardware.Info weten het, we testen sinds jaar en dag GPU’s (3D-chips) en videokaarten als afzonderlijke producten. De reden is dat bij de producten die je daadwerkelijk in de winkel kunt kopen, er merkbare verschillen kunnen zijn in de prestaties, door een andere afstelling en bovenal tegenwoordig, een andere koeloplossing. Om 3D-chips zo zuiver mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken, testen we die op referentiesnelheden en met een uitgebreidere selectie aan games. Bij videokaarten gebruiken we juist een kleiner aantal games, maar gaan we dieper in op de koelprestaties en geluidsproductie. Voor dit artikel kijken we naar 3D-chips.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*