AMD Ryzen 5 2600X vs. Intel Core i5 8600K: de beste gaming CPU anno 2018!

Op zoek naar de beste CPU voor gaming: een Ryzen of toch een Core i5?

Door


Conclusie

Na ontzettend veel tests en een uitgebreide analyse van alle resultaten, is het dan eindelijk tijd om conclusies te trekken. Als we alle resultaten middelen, is de winst in vrijwel alle gevallen voor de Intel Core i5 8600K, hoe klein het verschil soms ook is. Op full hd-resolutie zien we de grootste verschillen, gemiddeld 6 à 8 procent, terwijl die bijna in de foutmarge verdwijnen op wqhd-resolutie met ultra settings of op 4K.

Naast kijken naar het gemiddelde, kan het ook nog nieuwe inzichten opleveren om de resultaten per game te classificeren. Van de twaalf games eindigen er zeven (vrijwel) in gelijkspel, zijn er drie waarin Intel iets sneller is en wint de Core i5 8600K er in twee overtuigend. Die laatste categorie betreft GTA V en PUBG. Games waar het tegenoverstelde het geval is, dus waar de Ryzen 5 2600X overtuigend sneller is dan de blauwe concurrent, zijn er eigenlijk niet.

Opvallende resultaten en interessante afwegingen

Eén van de zaken die ons is opgevallen, is dat de AMD-processor het soms beter lijkt te doen als hij wordt gecombineerd met een Nvidia-videokaart dan met een Radeon-gpu. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de betere multi-threaded DirectX 11-driver van Nvidia de zes cores met SMT van de Ryzen-cpu beter kan benutten, wat tevens de reden is dat we dit effect in DirectX 12- en Vulkan-spellen nauwelijks terugzien.

Dan blijft er nog een overweging over die we willen aanstippen, namelijk het overklokpotentieel. Beide processors zijn overklokbaar, maar bij AMD is de turbo-feature zo ingesteld dat die al bijna het maximale uit de cpu haalt. Een Core i5 8600K moet je met een beetje geluk relatief eenvoudig richting de 5 GHz kunnen overklokken, wat de prestaties uiteraard flink ten goede zal komen.

Dus... welke is de beste gaming CPU?

Als we uiteindelijk antwoord moeten geven op de vraag waarmee we dit artikel begonnen, dan is het dus toch nog altijd Intel dat met de Core i5 8600K de beste gamingprocessor in dit segment aflevert. Wil je onder alle omstandigheden maximale performance, dan is dat de juiste keuze.

Maar - en dit is een belangrijke maar - de AMD Ryzen-processor is op het moment van schrijven drie tientjes goedkoper. Als we de wat goedkopere moederborden wegstrepen tegen het wat snellere geheugen dat je voor een Ryzen-build wil hebben, dan is het prijsverschil tussen de cpu's (13%) groter dan het verschil in prestaties. Daar komt nog eens bij dat alle Ryzens overklokbaar zijn, en je dus nog meer kunt besparen door een Ryzen 5 2600 te kopen en die te overklokken. Als je op zoek bent naar de beste prijs-prestatieverhouding, dan is Ryzen 2 dus ook voor de gamer een goede koop.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

AMD Ryzen 5 2600X Boxed

Socket AM4, 3.6 GHz, 6 cores, 95 W, 12 nm

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

199,95 €

gem. 219,00 €
14 shops, 8x voorraad

Intel Core i5 8600K Boxed

Socket 1151, 3.6 GHz, 6 cores, 95 W, 14 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

298,40 €

gem. 305,95 €
8 shops, 3x voorraad

Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*