Samsung Q9F 2018 QLED review: Op alle punten beter?

QLED opnieuw tegenover OLED

Door


Conclusie

De nieuwe Q9FN is inderdaad op bijna alle punten aanzienlijk beter dan de 'qled' modellen van vorig jaar. De helderheid van de tv is indrukwekkend hoog en dankzij de 480 local dimming zones slaagt Samsung er bovendien ook in om tegelijkertijd ook goede zwartwaarden te realiseren. Daardoor knalt hdr-materiaal echt van het scherm, waarbij uitstekende kleurverzadiging wordt behaald. Zowel in sdr- als hdr- modus zijn de grijsweergave en kleurweergave bovendien heel erg goed. 
Nadelen zijn er helaas ook. Zo is de niet-uitschakelbare local dimming in de hoogste stand - de enige stand waarbij de televisie zijn maximale helderheid behaalt - erg agressief, waardoor lichte elementen op een donkere achtergrond soms teveel gedimd worden. Een ander nadeel van de gebruikte va-lcd-technologie blijft de beperkte kijkhoek. Recht van voren is het beeld schitterend mooi, maar vanuit een hoek bekeken neem het het contrast af en worden kleuren fletser. 

Kijk je meestal tv in een donkere ruimte en heb je die ultieme helderheid niet nodig, dan blijft een oled-televisie daarom een betere keuze. Wie ook overdag in een lichte kamer veel tv kijkt zal echter veel plezier beleven aan de helderheid van deze tv, waarbij we ook moeten aantekenen dat het scherm beter ontspiegeld is dan dat van oled-televisies, zodat je minder last hebt van hinderlijke reflecties. Samsung's one connect box en de enkele - bijna onzichtbare - kabel die naar het scherm loopt zijn wat ons betreft ook voordelen van de Q9FN.

Ons voornaamste struikelpunt is echter de prijs. De 55Q9FN kost op het moment van schrijven gemiddeld bijna 3200 euro, en is daarmee duurder dan de meeste 55 inch oled televisies, die voor veel mensen door de bank genomen een betere keuze zullen zijn. Hoewel we erg onder de indruk zijn van de beeldkwaliteit, houden we onze awards om die laatste reden toch op zak.

Samsung QE55Q9FN (2018)


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Samsung QE55Q9FN (2018)

55 inch, Ultra HD 4K, Ultra HD Premium, LCD, Full LED, HDR ondersteuning, Smart TV, Tizen

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

1.239,00 €

gem. 1.239,00 €
4 shops, 3x voorraad

Samsung QE65Q9FN (2018)

65 inch, Ultra HD 4K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV

Specificaties Prijzen

1.999,00 €

gem. 2.194,35 €
3 shops, 3x voorraad

Samsung QE75Q9FN (2018)

75 inch, Ultra HD 4K, Ultra HD Premium, LCD, HDR ondersteuning, Smart TV

Specificaties Prijzen

3.499,00 €

gem. 3.499,00 €
2 shops, 2x voorraad

Dossier

Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*