Intel Optane 800p & 900p review: 3D XPoint komt naar de consument!

Extreme prestaties met een extreem prijskaartje

Door


Conclusie

We hebben even moeten wachten op onze eerste kennismaking met Intel Optane-ssd's voor consumenten, maar het was het wachten absoluut waard. Waar de Optane DC P4800X begin dit jaar tot eenzame hoogte steeg in onze benchmarkgrafieken, knallen alle varianten van de Optane 900p daar zelfs overheen. Het grote verschil met andere high-end ssd's is dat de Optanes ook bij lage queue depths veel sneller zijn dan sata-drives. Waar de prestatieverschillen tussen verschillende reguliere ssd's lastig te merken zijn, durven we te stellen dat Optane eindelijk een écht goede reden is om je ssd te upgraden.

Van de reflex om naar de winkel te rennen ben je vermoedelijk snel genezen zodra je het prijskaartje ziet dat aan deze ssd's hangt. Hoewel met zijn plusminus € 1,30 per gigabyte een stuk goedkoper dan de zakelijke Optane, zal vrijwel niemand bereid zijn om 600 euro uit te geven aan een Optane 900p-ssd van 480 GB.

Daarom heeft Intel ook goedkopere series met lagere capaciteiten, zoals de 800p-reeks en de cachingmodules die we in Hardware.Info Magazine #3/2018 bespreken. Door de simpelere controller en het gebrek aan parallellisatie schrijven de 800p's echter stukken trager dan hun grotere broertjes. Bovendien is 60GB-variant eigenlijk te klein om zelfs maar als OS-disk te dienen, terwijl de 120GB-variant alweer net zoveel kost als een Samsung 970 Evo van 500 GB. Dat is toch een lastig verhaal.

Onder de streep zijn we heel blij dat je als consument nu producten met 3D XPoint-geheugen kunt kopen. Qua prestaties is het een enorme stap vooruit, maar de prijzen zijn voorlopig extreem hoog. Die gaan in de toekomst ongetwijfeld naar beneden, net zoals dat met conventionele ssd's is gebeurd. Tot die tijd moet je voor ultieme prestaties ongeacht de prijs echter bij de Optane 900p zijn, die huiswaarts keert met een Ultimate Product award.


Intel Optane 900p 280GB
Intel Optane 900p 480GB


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*