Philips 272B8QJEB review: QHD IPS-monitor voor 250 euro

Goede basis met ruwe kantjes

Door


Philips 272B8QJEB

Kijken we naar uiterlijk en uitrusting van de Philips 272B8QJEB, dan valt het wel mee met dat beknibbelen. Het scherm heeft nog niet de kenmerkende 'dunne randen' die tegenwoordig gangbaar zijn voor moderne monitoren - maar heel overdreven breed zijn ze ook niet. Veel bedrijven verkiezen zelfs zo'n omlijsting omdat het voor wat extra stevigheid zorgt. Het ips-paneel staat op een in hoogte verstelbare, ergonomische voet. Hierop kan het scherm ook draaien, kantelen en roteren naar portretstand. De voet is geheel zwart, waar die bij de 'luxere' Philips modellen zwart en zilverkleurig is. We kunnen ons goed voorstellen dat veel lezers de voorkeur geven aan effen zwart.

Philips 272B8QJEB

Zoals gezegd telt het 2560x1440 pixels op een diagonaal van 27-inch, goed voor een pixeldichtheid van 109 ppi, waarop prima zonder software schaling te werken is. Deze qhd-resolutie biedt effectief 77 procent méér werkruimte dan full hd, en wie er eenmaal aan gewend is, wil doorgaans niet meer terug.

Philips 272B8QJEB

Naast een fatsoenlijke ergonomische voet heeft Philips de 272B8QJEB ook voorzien van een kabelgeleider en nette, naar onderen wijzende aansluitingen. Alleen de usb-hub steekt opzij, aan de linkerkant achter het paneel. Deze omvat twee keer usb 2.0 en twee keer usb 3.0; minder handig is de positie van de upstream-aansluiting, naast de downstream-poorten. Die hadden we liever onderop gezien.

  • Philips 272B8QJEB
  • Philips 272B8QJEB
  • Philips 272B8QJEB

Kijken we verder naar de aansluitingen, dan zien we een aardig staaltje van input-overkill: het scherm biedt vga, dvi, displayport 1.2 en hdmi 1.4. Niet geheel verrassend gezien de prijs, ontbreekt PiP/PbP-functionaliteit. Wel kan je dus prima meerdere systemen tegelijk aansluiten op het scherm. Verder zien we bij de aansluitingen audio in- en uitgangen, en ingebouwde 2W-speakers. Beknibbeld op de connectiviteit heeft Philips dus zeker niet. Overigens ondersteunt de scaler Freesync, maar wel met een zeer beperkt bereik van 48-60Hz.

Qua functionaliteit biedt het scherm verder Philips eigen low blue light modus, die wat nauwkeuriger werkt dan bij de meeste concurrenten, waardoor het wegfilteren van blauw licht minder storend oogt; het scherm wordt flikkervrij aangestuurd en claimt ten slotte 10-bits kleurweergave (8-bits + frc) voor fraaiere kleurovergangen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Philips 272B8QJEB

27 inch, 2560x1440, 109 ppi, IPS / PLS / AHVA, AMD FreeSync, 60 Hz, HDMI, DisplayPort, 5 ms, 250 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

229,00 €

gem. 243,16 €
6 shops, 5x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*