Asus Zenfone 5Z review: OnePlus krijgt concurrentie

Snapdragon 845 voor minder dan 500 euro

Door


Inleiding

Eerder dit jaar kondigde Asus tijdens MWC haar vijfde serie Zenfone's aan. Naast de lite en gewone 5 is er het beest dat de prijs-prestatieverhoudingen in de top van de smartphonemarkt op zijn kop moet zetten: vandaag bespreken we de Asus Zenfone 5Z, een toestel waarmee Asus OnePlus het vuur aan de schenen lijkt te willen leggen.


Asus ZenFone 5Z Blue

Als krachtpatser van de vijfde Zenfone-serie brengt de 5Z behoorlijk wat aan de tafel mee. Ogenschijnlijk is de behuizing dezelfde als die van de Zenfone 5; ook de cameraconfiguratie, de accu en het display zijn van dezelfde orde. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide toestellen. De Zenfone 5 kost op het moment van schrijven gemiddeld 393 euro en draait op Qualcomms Snapdragon 636. De 5Z kost gemiddeld een slordige 100 euro meer, maar daarvoor krijg je geen 4, maar 6 GB aan werkgeheugen en niets minder dan het huidige topmodel processor van Qualcomm, de Snapdragon 845. Dat maakt het tot een heel ander toestel, waarbij opmerkelijk is dat Asus ondanks de toepassing van deze soc de prijs onder de 500 euro heeft weten te houden.

Concurrentie voor OnePlus en Xiaomi?

De vergelijking met OnePlus ligt voor de hand: dit merk heeft immers sinds de oprichting steeds ingezet op zoveel mogelijk hardware voor zo een zo laag mogelijke prijs. Recent bespraken we de OnePlus 6, die (eveneens met een Snapdragon 845)op de markt kwam voor 569 euro (128 GB versie). Ook de Xiaomi Mi Mix 2S is het vermelden waard; deze werd voor een luttele 549 euro gelanceerd.  Asus verhoogt met de 5Z de inzet, door als eerste fabrikant een euro onder de magische grens van 500 euro te duiken. Daarmee lijkt het te willen aantonen dat een high end smartphone echt geen 700 tot 800 euro hoeft te kosten. Of het daarin slaagt, lees je in deze review. 

Vanaf 8 juli te koop - maar ook nu al

De officiële introductiedatum is 8 juli. Toch zien we de Asus Zenfone 5Z al in onze Prijsvergelijker, zij het bij één winkel - kennelijk heeft Asus een samenwerking met Belsimpel om hem daar al eerder aan te bieden. Na 8 juli moet het toestel bij meer Nederlandse (web)shops verkrijgbaar zijn.

Update 12-11-2018: in tegenstelling tot eerdere berichtgeving heeft de Asus Zenfone 5Z geen IP-classificatie.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Asus ZenFone 5Z Blue

Android 8, 64 GB, 6.2 inch, 2246x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*