Mid-range Ivy Bridge & Haswell CPU's vs. Coffee Lake & Ryzen 2

Oud versus nieuw in het middensegment

Door


Conclusie

Waar we eerder dit jaar aan de slag gingen met diverse nieuwe en oude high-end processors, hebben we dit keer gefocust op het goedkopere segment. Onder de radar van velen vinden ook hier de nodige ontwikkelingen plaatst, want de race naar meer cores blijft zeker niet voorbehouden aan het high-end segment.

Relatief gezien heeft dat in de goedkoopste segmenten de meeste impact. De stap van twee naar vier cores bij de Core i3's is immers een verdubbeling, die van vier naar zes bij de i5's 'slechts' een verhoging van 50%. Bij zaken als foto- en videobewerking zien we dan ook grote winsten bij de stap van een Ivy Bridge of Haswell Core i3 naar een courant model. Ook de prestaties in veel games gaan er flink op vooruit.

Toch zijn ook de prestaties in het segment daarboven niet te versmaden. Video's encoderen gaat met een moderne Core i5 of Ryzen 5 ruim twee keer zo snel als met een middenklasser uit de Ivy Bridge-generatie en ook de gamingprestaties krijgen een flinke boost.

Concluderend is het mooi om te zien dat de prestatieverbeteringen ook doordruppelen naar de lage segmenten. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat de grote sprongen in het aantal cores op korte termijn een vervolg krijgen - we zien de Core i3's niet snel uitgerust worden met nóg meer rekenkernen, bijvoorbeeld. Wat ons betreft is het nu een ideaal moment om je cpu te upgraden en blijkens onze tests geldt dat zeker ook voor het lage en middensegment!


Vergelijken

In deze review besproken vier producten

Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*