Mid-range Ivy Bridge & Haswell CPU's vs. Coffee Lake & Ryzen 2

Oud versus nieuw in het middensegment

Door


Inleiding

Begin dit jaar publiceerden we op Hardware.Info een serie artikelen waarin we oude en nieuwe processors met elkaar vergeleken, om uit te zoeken hoeveel een upgrade nou echt oplevert. Die werd overwegend positief ontvangen - reden voor ons om ook eens te kijken naar oude versus nieuwe cpu's in het middensegment. Want wat schiet je op met een upgrade vanaf een oudere Core i3 of Core i5?


Om die vraag te beantwoorden, hebben we vier mid-range processors uit 2012, 2013 en 2014 compleet opnieuw getest volgens onze meest courante testmethode. Het gaat daarbij om twee cpu's uit de Haswell-generatie, de Core i3 4160 en Core i3 4330, en twee Ivy Bridge-modellen, de Core i3 3240 en Core i5 3570K. Op die laatste quadcore na zijn het allemaal dualcores met hyperthreading.

Waar de videokaart doorgaans veruit het populairste onderdeel is om tussentijds te vervangen, lieten jullie ons eind vorig jaar in een poll weten dat jullie massaal van plan zijn om een nieuwe processor aan te schaffen. Dat is helemaal geen gek idee - met Ryzen en Coffee Lake zijn er voor het eerst in jaren grote sprongen in het aantal cores gemaakt, en nu AMD zijn tweede generatie heeft uitgebracht zijn ook de meeste kinderziektes verleden tijd.

Hoewel het wellicht wat minder in de spotlights staat, koop je ook voor kleine bedragen een veel snellere cpu dan een aantal jaar terug. Core i3's zijn sinds de achtste generatie niet langer dualcores, maar quadcores. Een generatie daarvoor kregen de Pentiums al een upgrade van twee cores zonder naar mét hyperthreading. Ook AMD speelt in dit segment een rol met zijn Ryzen 3's. Tijd om uit te zoeken hoe al dit nieuwe processorgeweld zich verhoudt tot oudere mid-range cpu's!

Lees ook:


Vergelijken

In deze review besproken vier producten

Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*