Dit zijn de beste Mini-ITX moederborden

15 ITX-moederborden vergeleken

Door


Inleiding

Wil je een écht compact systeem samenstellen en toch zo min mogelijk concessies doen wat betreft prestaties? Dan kom je al snel uit op de mini-itx formfactor. Hoewel deze moederborden een niche vormen, is er genoeg keuze voor wie op zoek is naar een klein bordje.


Het atx-formaat is momenteel veruit favoriet bij hardwareliefhebbers. Hoewel steeds meer onderdelen geïntegreerd zijn op moederbord en processor, en er dus zelden veel insteekkaarten nodig zijn, lenen grotere behuizingen zich kennelijk toch meer voor mooie – rgb-verlichte – showcases.

Wie meer functioneel naar het fenomeen pc kijkt, realiseert zich al snel dat je doorgaans een systeem bouwt met één videokaart, twee geheugenmodules, en pakweg een ssd en een harde schijf. Daarmee laat je op een atx-moederbord vele aansluitingen onbenut en in een atx-behuizing vooral heel veel ruimte leeg.

ASRock X470 Gaming-ITX/AC

Mini-itx is een voor de hand liggend alternatief. Deze vierkante formfactor meet 17 bij 17 centimeter en biedt daarbinnen voldoende ruimte voor een moderne pc. Dat is mogelijk door de genoemde hoge mate van integratie. De usb controller, pci-e aansturing, netwerk en audio, het zit allemaal op de printplaat, hetzij direct via de chipset, hetzij met een aparte chip. Bovendien levert de processor de geheugencontroller en nog meer pci-e lanes, terwijl ook een basale videokaart daarin vaker niet dan wel is opgenomen. Hierdoor is het prima mogelijk om op het kleine oppervlak van een itx-bord alle functionaliteit te bieden die je nodig hebt.

Doe je dan helemaal geen concessies? Natuurlijk wel: je hebt per definitie geen mogelijkheid om twee videokaarten te plaatsen (want er is maar ruimte voor één pci-e slot), qua geheugensloten ben je tot twee beperkt en er zijn doorgaans wat minder aansluitpunten voor sata-opslag. Bovendien is de printplaat vaak wat complexer met zoveel functionaliteit op zo’n klein oppervlak, wat de prijs opdrijft: wie klein wil zijn, moet bijbetalen, met andere woorden.

Dat in het achterhoofd houdend is een itx-systeem nog altijd bijzonder interessant als je iets krachtigs, maar kleins zoekt. Bijvoorbeeld voor in de woonkamer, of omdat je gewoon klein behuisd bent. Ga je vaak naar lan-party’s, dan is een itx-systeem een stuk beter te transporteren dan een grote atx-kast, terwijl de componenten wel weer sneller zijn dan wat we in een gemiddelde gaminglaptop vinden. Hoe dan ook is een compact itx gamingsysteem een stuk minder duur dan een high-end gaming laptop. Andere toepassingen voor itx zijn als basis van een thuisservertje, of voor een tweede pc naast een groter ‘hoofd’systeem.


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*