Iedereen aan de flash: 67 SSD's round-up

67 SATA en NVMe SSD's op een nieuwe testbank

Door


Real-world tests

Deze benchmarks zijn nog veel belangrijker dan de synthetische tests, want hier bepalen we hoe snel de ssd’s in de praktijjk zijn. Dat doen we zowel met PCMark 8 als met eigen trace-benchmarks. Een trace is een opname van het schijfgebruik van een bepaalde applicatie. De PCMark-test bevat bijvoorbeeld traces van Adobe-softwarepakketten, Microsoft Office en Battlefield 3. Scores van alle afzonderlijke tests vind je op de volgende pagina.

In onderstaande grafieken vind je allereerst de bandwidth score, wat de gemiddelde lees- en schrijfdoorvoersnelheid is, gemeten over alle verschillende testonderdelen. De traces worden real time afgespeeld, dus inclusief idle tijd tijdens de oorspronkelijke opname van het schijfgebruik. De totaalscore is gebaseerd op de meetkundig gemiddelde tijd die het kost om alle tests te draaien, inclusief die idle-tijd. Vandaar dat bij de standaard score de resultaten van alle moderne SSD's zeer dicht bij elkaar liggen.

De PCMark Storage Bandwidth vat de snelheden in al die verschillende traces in één getal. Daarin zien we toch wel een verschil tussen budget sata-ssd’s als de WD Green, Kingston UV500 en de Sandisk SSD Plus enerzijds, en luxere sata-ssd’s als de Samsung 860 Evo en Crucial MX500 anderzijds. Het snelheidsniveau van de pcie-ssd’s verschilt van nipt sneller dan de snelste sata’s tot ruim dubbel zo snel, met de Intel Optane als overduidelijke winnaar.

  • PCMark 8 Bandwidth
  • PCMark8 Score

Naast de PCMark8 real-world tests draaien we ook een drietal zelfontwikkelde real-world benchmarks. Dit zijn traces gebaseerd op een gaming workload (GTA V en Rise of the Tomb Raider), een lichte desktop workload (Windows opstarten, Microsoft Office en Google Chrome) en een zware desktop workload (Adobe Photoshop en Adobe Lightroom). Waar PCMark8 tijdens het testen alle caches op besturingssysteem-niveau uitschakelt, laten we voor onze eigen real-world benchmarks de lees- en schrijfcaches van Windows intact. Hierdoor geven deze benchmarks wellicht een nog beter beeld van de prestaties van disks in de praktijk.

In de gaming workload doen de Kingston UV400 en WD Green het opvallend slecht, terwijl de Crucial MX500 juist zeer hoge scores laat noteren; die kan zich meten met de Samsung 860 Pro. In het pcie-segment komt de Intel SSD 760p bovendrijven, die hier zelfs beter scoort dan de Samsung 970 Evo en 960 Pro. De heavy workload laat juist veel modellen met een lage capaciteit door de mand vallen – die hebben immers minder fysieke flashchips om de belasting over te spreiden. De Samsung 860 Pro is de snelste sata-ssd, bij de pcie-ssd’s zijn het opnieuw de WD Black 2018, Samsung 970 Evo/Pro en Intel Optane die bovenaan eindigen.

  • Gaming workload
  • Light workload
  • Heavy workload


Vergelijken

In deze review besproken 67 producten

  Meer producten (67)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*