RGB DDR4 geheugen review: Corsair, Crucial, G.Skill & Kingston

Niet alleen op zoek naar de beste prestaties, maar ook de beste RGB-implementatie

Door


Conclusie

Vorig jaar was rgb-geheugen nog reden voor de nodige hoofdpijn - soms moest je elke module met een kabeltje aan elkaar of met een controller verbinden, terwijl andere kits vaker niet dan wel te synchroniseren waren met overige hardware. Nu zijn de implementaties stukken beter.

Qua prestaties maakt de G.Skill-kit de meeste indruk. Dat is ook niet gek, want hij heeft als enige een kloksnelheid van 3600 MHz. Hij is dan ook 100 euro duurder dan de goedkoopste ddr4-3000 kit uit de test. Ook qua verlichting heeft G.Skill het echter het beste voor elkaar: je kunt ze aansturen via de eigen software van de fabrikant, maar ook via die van alle vier de grote moederbordfabrikanten. Kies je overigens de ddr4-3200 versie van de Trident Z RGB, dan ben je zelfs nog goedkoper uit dan bij de meeste concurrenten.

Van de goedkopere kits vinden we de Corsair Vengeance RGB Pro de beste optie. Corsair heeft de beste eigen software in de vorm van het iCUE-pakket, maar het is wel jammer dat alleen de rgb-pakketten van MSI en Gigabyte worden ondersteund. Dankzij de toegepaste Samsung B-die geheugenchips, dezelfde als bij de G.Skills, is er bovendien een vrij groot overklokpotentieel.

De kits van Crucial en Kingston zijn voorzien van minder goede geheugenchips en zijn zodoende nauwelijks over te klokken. Bij Crucial mist ondersteuning voor ASRocks rgb-software, maar Crucials eigen programma werkt dan wel weer fijn. Ook Kingston mist ASRock-support en heeft in z'n geheel geen eigen software - als je niet het juiste moederbord hebt, kun je dus gewoon niets met de verlichting. De innovatieve infrarood-sync tussen de modules onderling is een kleine pleister op de wonde.

Uiteindelijk reiken we een Ultimate Product award uit aan de ddr4-kit van G.Skill, terwijl Corsair naar huis gaat met de Excellent Choice award.


Corsair Vengeance RGB Pro White 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit


G.Skill Trident Z RGB 32GB DDR4-3600 CL16 quad kit


Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*