Asus ZenBook S UX391 review: te strak in het pak

Een mooi uiterlijk compenseert tegenvallende prestaties niet

Door


Inleiding

Naast de nieuwe gaming notebooks Hero II en Scar II die Asus deze Computex aankondigde, liet het ook een nieuwe ultraportable laptop zien, de Zenbook S. Deze UX391UA konden we ook al onderhanden nemen, en vandaag doen we verslag van onze bevindingen van deze lichtgewicht van 1,1 kilo met een prijskaartje van 1299 euro. 


Sinds Asus samen met Intel zijn eerste ultrabook notebooks introduceerde, is het Taiwanese bedrijf onverdroten doorgegaan met het opwaarderen van het laptopconcept voor liefhebbers van lichte, stevige notebooks met toch nog de nodige rekenkracht aan boord. Inmiddels gaan deze modellen als Zenbook door het leven, en binnen die reeks is de UX391UA die we vandaag bespreken een van de lichtste en kleinste - de aanduiding S in de naam zal dan ook in de eerste plaats voor 'small' staan. (Volgens Asus kan het ook staan voor 'slim', 'stunning' of zelfs 'supreme', maar in welke mate je het daarmee eens bent laten we graag aan de lezer over.)

Asus Zenbook S UX391UA

Deze Zenbook wordt door Asus in een keur aan uitvoeringen gemaakt, in zowel donkerblauw ('Deep Dive Blue') als donkerrood ('Burgundy Red'), met een i5 of een i7 quad-core processor (Kaby Lake-R), met of zonder touchscreen en zo zijn er nog de nodige keuzes, maar vooralsnog vinden we in Nederland één uitvoering in onze Prijsvergelijker. Deze heeft geen touchscreen, een full hd ips-paneel, een i7-8550U quad-core processor, 16 GB werkgeheugen en een 512 GB nvme ssd. Daarvoor betaal je 1299 euro.

Asus Zenbook S UX391UA

De uitvoering die wij ontvingen wijkt daar vanaf op een aantal punten. In de eerste plaats had ons test sample een ultra hd touchscreen; daarnaast beschikt het over een 1 TB ssd. De hoeveelheid werkgeheugen was ook 16 GB, de processor identiek aan het in Nederland gevoerde model. Dat betekent dat de testresultaten voor de prestaties grotendeels overeen zullen komen, maar die voor het beeldscherm en de accuduur vermoedelijk niet representatief zijn. Aan de andere kant zijn behuizing, toetsenbord en touchpad identiek, dus we kunnen een goede indruk vormen van wat je hier zou aanschaffen. 

In het kort

De Asus Zenbook S UX391 heeft op papier veel dat voor hem spreekt: een Core i7 processor, 16 GB werkgeheugen en 512 GB ssd. Tel daarbij op een full hd ips-paneel en Thunderbolt, en een voor deze specifiaties redelijk gematigd prijskaartje van 1299 euro, en de belangstelling is gewekt. De eerste indrukken zijn ook goed: construcctie, toetsenbord en touchpad zijn prima, het scherm van ons sample ook - maar dat is anders dan er in de winkel ligt. De kater komt bij de prestaties: de Core i7 kan een i5 amper bijhouden, ook niet qua grafische rekenkracht. Dat duidt op een tekort bij de koeling. Tegelijkertijd valt de accuduur behoorlijk tegen, zeker als er even gewerkt moet worden. 

  • Core i7 presteert als een i5 door throttling
  • Accuduur blijft fors achter op concurrentie
  • Zeer beperkte aansluitmogelijkheden
  • Prima specificaties voor de vraagprijs (geheugen, opslag)
  • Goede constructie, toetsenbord en touchpad
  • Thunderbolt en (snel) opladen via alle usb-c-aansluitingen

Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Asus Zenbook S UX391UA

Laptop, Qwerty US, Intel Core i7 8550U, 16 GB, 13.3 inch, 3840x2160, Touchscreen, Intel UHD Graphics 620, 1000 GB, Windows Pro

Specificaties Testresultaten Reviews

Asus Zenbook S UX391UA-EG007T

Laptop, Qwerty US, Intel Core i7 8550U, 16 GB, 13.3 inch, 1920x1080, Intel HD Graphics 620, 512 GB, Windows

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*