Gulden middenweg: 27 Android smartphones van 250 tot 400 euro getest

De middenklasse is springlevend!

Door


Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat er veel te kiezen valt als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone tussen de 250 en 400 euro. Wie aan de linkerzijde van deze schaal zoekt, hoeft dat wat ons betreft niet lang te doen. De Samsung Galaxy J7 heeft een uitmuntend afgesteld oled-scherm, 802.11ac, een accu waarmee je rustig kan verdwalen en een keurige 3 GB aan ram. De gpu-prestaties vallen weliswaar wat tegen en de 16 GB aan opslag is de ondergrens van wat nog acceptabel is, maar voor een toestel dat met een beetje zoeken inmiddels ruim onder de 250 euro verkrijgbaar is kunnen we daar nauwelijks om treuren. De Great Value award is hier dan ook dik verdiend.

Samsung Galaxy J7 2017 Duos Black
Samsung Galaxy J7 (2017)

Eén van de andere toestellen van de Zuid-Koreaanse gigant, de Galaxy A5 2017, heeft zeker ook zijn verdienste. Het full hd scherm is zoals we van Samsung gewend zijn keurig afgesteld en ook hier vinden we een 802.11ac wifi-adapter. Het verschil met de J7 zit naast de prijs verder vooral in het ontbreken van een dual sim-mogelijkheid en een iets kleiner display (5,2 tegenover 5,5 inch), maar daar stelt de A5 een IP68 rating en 32 GB in plaats van 16 GB tegenover. Voor de liefhebber heeft de A5 bovendien een usb-c voedingsaansluiting, tegenover de micro usb-aansluiting van de J7. Welke je verkiest is aan jou, maar de Great Value is ook hier op zijn plaats.

Samsung Galaxy A5 2017 Black
Samsung Galaxy A5 (2017)

Dezelfde award is er voor een toestel dat ooit geïntroduceerd werd met hele andere aspiraties. De HTC U Ultra werd gelanceerd als vlaggenschip van de U-serie. Het toestel heeft dan ook allerlei kenmerken die vaak voorbehouden zijn aan aanzienlijk duurdere toestellen. Denk hierbij aan een display met wqhd resolutie, een Qualcomm Snapdragon 821, 802.11ac en een geheugenconfiguratie van 4GB/64GB. De resultaten in de benchmarks zijn dientengevolge ook top, de prijs daarvoor betaal je bij deels bij de accuduur. Bovendien heeft de U Ultra een klein tweede schermpje boven het hoofdscherm dat bijna over de gehele breedte van het toestel loopt. Met de huidige notch trend zou je kunnen stellen dat HTC hiermee haar tijd ver vooruit was. Echt spectaculair echter is de prijsdaling die dit toestel heeft meegemaakt. De U Ultra kostte bij lancering gemiddeld nog 765 euro, waar nu nog maar zo’n 275 euro van over is. Voor dat bedrag is het zonder meer een aantrekkelijke keuze.

HTC U Ultra 64GB Black
HTC U Ultra

Dan delen we ook nog een Excellent Choice uit aan de Nokia 7 Plus. Dit toestel zit met een gemiddelde prijs van 399 euro aan de bovenkant van het bereik van deze vergelijking, maar daar krijg je heel wat voor terug. De 7 Plus scoort over de gehele linie goed, zonder ergens door het ijs te zakken. Je krijgt als je dit toestel koopt een smartphone met een uitstekend afgesteld scherm (met een wat lage helderheid als enige minpunt), full hd resolutie, 802.11ac, IP54, rating dual sim en uitstekende resultaten in de benchmarktests én de accutests. Bovendien is de Nokia 7 Plus een Android One telefoon, waarmee je stock Android krijgt en security updates zonder vertraging.

Nokia 7 Plus White
Nokia 7 Plus

Weliswaar geen Android One toestel, maar desalniettemin een bijna stock Android toestel is de Nokia 8. Dit voormalige topmodel heeft in de Snaprdragon 835 de nodige vuurkracht en laat dit vooral in de systeembenchmarks zien, waar het bovendien in de browsetests zijn mannetje staat. Daarbij heeft het display een wqhd-resolutie van 2560 x 1440 en mag je rekenen op zaken als een 4GB/64GB geheugenconfiguratie, nfc, Bluetooth 5.0, 802.11ac en een IP54 rating. Potentieel nadeel is het ontbreken van dual sim functionaliteit, maar onder de streep is een Excellent Choice award zeker op zijn plaats.   

Nokia 8 64GB Grey
Nokia 8

Tenslotte is er ook nog een Excellent Choice award voor de Sony XZ1 Compact. Het toestel staat voor een gemiddelde prijs van 358 euro in onze Prijsvergelijker, maar is regelmatig in een aanbieding voor nog minder verkrijgbaar. Je krijgt daarvoor een vlaggenschip van de vorige generatie met een Snapdragon 835, een complete uitrusting met 4GB/32GB, 802.11ac en IP68 classificatie. Dat het geen dual sim toestel is en de schermresolutie slechts 1270x720 is nemen we voor lief, ook omdat dit één van de weinige mogelijkheden is als je een compact toestel zoekt. Daarbij zijn de prestaties in zowel de systeem, grafische als accu benchmarks onder de streep uitstekend. 

Sony Xperia XZ1 Compact Pink
Sony Xperia XZ1 Compact


Nokia 7 Plus
Nokia 8
Sony Xperia XZ1 Compact


HTC U Ultra
Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy J7 (2017)


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*