Verruim je blik: 21 ultrawide QHD-schermen getest

Ruime keuze uit brede beeldschermen

Door


Uniformiteit

De uniformiteitscompensatie van de U3417W mag leiden tot een laag contrast, in de tests waarin we de uniformiteit meten zien we dat de monitor wel kan bogen op een uitstekend gelijkmatige weergave. Ook de LG 34UC99-W zet een goed resultaat neer. Bij  het merendeel van de rest van het testveld is de laagst gemeten waarde nog steeds binnen de 80 procent van de hoogst gemeten waarde, die we als goed beschouwen. Alleen de 34UM88-C springt er wat negatief uit.

  • Laagste t.o.v. hoogste wit
  • Gemiddelde t.o.v. hoogste wit

De zwartuniformiteit is vooral bij schermen met een ips-paneel van belang, doordat de zwartwaarde hoger is dan die van monitoren met een va-paneel. Het is dus maar goed dat Dell zijn twee ips-monitoren in deze test heeft voorzien van gelijkmatige verlichting. Veruit het slechtst scoort de LG 34UM88-P. In de linker onderhoek vertoont het scherm zoveel backlight bleeding, dat het contrast daar terugloopt tot een schamele 349:1. Het is belangrijk om te vermelden dat de uniformiteit een momentopname is van dit individuele sample, al zien we in de onderkant van de grafiek meer van de goedkopere ultrawides van LG, zoals de 34UM88C en 34UB88-B. De grafiek wijst verder uit dat monitoren die gebruikmaken van het 35 inch va-paneel van AUO over het algemeen wat minder goed scoren op dit onderdeel. Bij va-panelen zijn dit soort grotere procentuele afwijkingen in de praktijk echter niet zo goed zichtbaar.

  • Laagste t.o.v. hoogste zwart
  • Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart

Meer detailmetingen vind je op de individuele pagina's van de modellen in deze test en op de productpagina's. Let daarbij op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

  • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
  • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
  • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
  • Bij de kleurtemperatuur zijn de vakjes blauwer gekleurd naarmate de metingen hoger zijn, geler naarmate ze lager zijn.
  • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*