Verruim je blik: 21 ultrawide QHD-schermen getest

Ruime keuze uit brede beeldschermen

Door


Kleurweergave

De kleurweergave van monitoren beoordelen we altijd op een aantal verschillende aspecten. Om te beginnen kijken we naar de dekking van de standaard kleurruimte die de monitor kan weergeven. Een aantal schermen vertoont een ietwat verzadigder rood en groen dan strikt genomen de bedoeling is, maar geen van de schermen in de grafiek beschikt over ondersteuning voor een significant grotere kleurruimte dan sRGB, ook de 'hdr-geschikte' BenQ EX3501 niet. De Samsung C34H890 blijft wat achter, met een kleurdekking van 94 procent van sRGB.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. De waardes lopen wat uiteen, maar de meeste modellen weten de gewenste 6500 K heel aardig te benaderen. Negatieve uitschieters zijn vooral de Iiyama Prolite XUB3490, die een duidelijk te warm plaatje toont, en de LG 34UC99-W en Asus Designo MX34VQ, die juist een wat kille tint hebben.

Kleur- en grijswaardenafwijking

We meten de kleur- en grijswaardenafwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Over de hele linie zijn de resultaten hier prima voor elkaar. Zes van de 21 monitoren hebben een grotere gemiddelde kleurafwijking dan 3, wat duidt op het met blote oog zichtbare kleurfouten. Dell heeft zijn Ultrasharp U3417W zelfs zo goed gekalibreerd dat de gemiddelde kleurafwijking onder de 1 komt - een zeer goede score. Op de een na laatste plaats zien we de Acer Predator X34P 34i, een g-sync gaming-monitor. We weten van g-sync schermen dat de kalibratie vaak een lastige klus is voor fabrikanten, al bewijst Asus met zijn Swift PG348Q dat het wel mogelijk is, een g-sync monitor keurig gekalibreerd af te leveren. Helemaal onderaan zien we de Iiyama Prolite XUB3490, waarvan de kleurechtheid duidelijk geen sterk punt is.

  • Kleurafwijking
  • Color checker-afwijking
  • SD Color checker

Een nette grijsafstelling bereiken is lastiger, dus de gemiddelde afwijking op dit onderdeel is wat hoger: negen schermen vertonen nu een deltaE boven de 3. Opnieuw zit de Ultrasharp U3417W nipt onder de 1, een excellent resultaat. Het viertal onderin de grafiek vertoont een duidelijk zichtbare afwijking, waarbij het scherm van Iiyama opnieuw hekkensluiter is.

  • Grijsafwijking
  • SD Grijsafwijking

Gamma 

Bij de meeste modellen is de gamma-instelling in orde: de afwijking ten opzichte van de gewenste 2,2 komt uit onder de 0,2, die we nog als goed aanhouden. De Acer Predator X34P 34i en Dell Alienware AW3418DW gaan daar nipt overheen; het gamma van die schermen is te hoog, waardoor donkere tinten lastiger zijn te onderscheiden. Veruit het slechtst scoort andermaal de Iiyama Prolite XUB3490, die met een gemiddeld gamma van 1,81 veel te fletse middentonen vertoont.

  • Gemiddeld gamma
  • Afwijking van 2,2
  • SD gamma


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*