Verruim je blik: 21 ultrawide QHD-schermen getest

Ruime keuze uit brede beeldschermen

Door


Testveld: opkomst van VA en curves

Zoals gezegd bekijken we in deze test 21 verschillende uwqhd-schermen. De meeste monitorfabrikanten die hier actief zijn konden ons tijdig een testsample verstrekken, zodat we in deze roundup een groot deel van de markt voor ultrawide-monitoren in beeld kunnen brengen. We bespreken de monitoren zo direct eerst kort per merk; vervolgens vind je onze gebruikelijke verzameling uitgebreide testresultaten en grafieken terug.

Nieuwe panelen

Veel van de monitoren in deze test maken gebruik van nieuwe schermpanelen, die sinds de laatste roundup zijn geïntroduceerd. Dertien van de vijftien monitoren in onze laatste test hadden een LG ips-paneel, net als de eerste uwqhd-monitor. Toen nog uitzondering waren schermen met een va-paneel, afkomstig van LG’s aartsrivaal Samsung. Door die vertical alignment-techniek vormden die schermen een interessant alternatief: inherent voordeel van va boven ips is een hoger contrast, ten koste van doorgaans wat mindere kijkhoeken en responstijden (tijden tussen kleurveranderingen van de pixels).

Net na het verschijnen van onze laatste uwqhd-roundup kwam de Taiwanese paneelfabrikant AUO met een eigen uwqhd va-paneel. De diagonaal daarvan bedraagt 35 inch, marginaal groter dan de eerdere twee panelen, die van hoek tot hoek 34 inch meten. Ook Samsung kwam met een vernieuwd paneel. De beide nieuwe va-panelen boden met 100 Hz een hogere maximale refreshrate dan het eerdere paneel van LG – daar wisten monitorfabrikanten alleen met een overklok 100 beelden per seconde uit te persen. Inmiddels heeft ook LG een nieuw ips-paneel uitgebracht, dat ook standaard op 100 Hz kan werken.

Opvallend aan de monitoren gebaseerd op AUO en Samsung va-panelen is dat ook de exemplaren die niet expliciet zijn gericht op gaming, vaak toch een hoge refreshrate van 100 Hz ondersteunen. Bij monitoren op basis van het LG-paneel ligt het maximum bij non-gaming schermen op hooguit 75 Hz. Wel ondersteunen vrijwel alle schermen tegenwoordig Freesync of G-sync. Zodoende zien we in het huidige testveld van 21 monitoren twee opvallende verschuivingen. Veel van de nieuwe monitoren die sinds 2016 uitkwamen, zijn gebaseerd op het paneel van AUO, waar eerder LG domineerde, met Samsung op de nodige afstand. Bovendien zien we nu bij twaalf monitoren een va-paneel, negen hebben nog een ips-paneel aan boord.

De trend naar gekromde panelen is nergens zo zichtbaar als in dit segment van ultrabreedbeeldschermen. Net als bij onze vorige roundup doen slechts vier platte schermen mee, vooral goedkopere modellen. Omdat we dit keer meer schermen hebben meegenomen, is de verhouding nu nog schever.

Geen HDR

Geen van de monitoren in deze vergelijking is goed voorbereid op HDR-content; op één na snapt geen van de schermen überhaupt het signaal. Dat is wel iets om rekening mee te houden, want hdr biedt vooral voor games en films potentieel een meerwaarde, en een scherm in deze prijsklasse koop je doorgaans voor een gebruiksperiode van vele jaren. Meer modellen met hdr zullen echter pas in de loop van dit en volgend jaar beschikbaar komen.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*