Verruim je blik: 21 ultrawide QHD-schermen getest

Ruime keuze uit brede beeldschermen

Door


Inleiding

Wie een extra breed beeldscherm met uwqhd-resolutie zoekt, heeft meer keuze dan ooit. 34 en 35 inch, ips en va, ook 120 Hz is op dit formaat inmiddels mogelijk. In deze roundup gaan we op zoek naar de beste ultrabeeldbeeldschermen voor ieder gebruiksdoel.


Sinds de eerste uwqhd-monitor die Hardware.Info testte in 2014, de LG 34UM95, heeft dit segment een aardige vlucht genomen. Waar de meerwaarde van (destijds) 29-inch wide full hd-schermen met 2560x1080 pixels beperkt was, bieden ultrawides met 3440x1440 beeldpunten een erg prettige werkomgeving. We waren destijds dan ook enthousiast, en wij niet alleen: de keuze is inmiddels een stuk groter dan dat enkele model. Dat blijkt wel uit de vergelijking die we vandaag kunnen maken. Niet minder dan 21 ultrawides hebben de weg naar onze testbank gevonden.

Schermen met deze resolutie zijn aantrekkelijk voor wie een grote monitor met veel werkoppervlak zoekt, zonder noodzaak tot beeldschaling. Ook voor gaming zijn uwqhd-ultrawides interessant, door het brede blikveld. Wil je nog meer weten over de voor- en nadelen van uwqhd? Lees dan vooral onze eerdere publicaties, bijvoorbeeld onze vergelijkingstest van uwqhd-monitoren uit 2016.

Duur, maar capabel

Zeker aanvankelijk waren uwqhd-schermen superdeluxe apparaten met een bijbehorend prijskaartje. Je kocht per slot van rekening een scherm met unieke afmetingen. Sindsdien hebben we de prijs zien dalen, maar ze zijn nog altijd niet echt goedkoop. Dat heeft er ook wel mee te maken dat de schermen steeds capabeler worden, met hogere verversingsfrequenties en een grotere curve. Je krijgt dus wel ‘meer scherm’ voor hetzelfde geld, maar bij aanschaf merk je weinig verschil. De verwachting is wel dat we dit jaar verdere prijsdalingen gaan zien, dus even wachten kan de moeite lonen als je geen haast en/of een beperkt budget hebt.

Het meest betaalbare scherm in deze roundup, afkomstig van LG, kost nog altijd 560 euro. Voor veertig euro meer kom je in de winkel de schermen van Iiyama en Medion tegen. Het middenveld in onze vergelijking is geprijsd tussen de 700 en 900 euro. De duurste drie schermen kosten meer dan duizend euro. Daarbij gaat het om gaming monitoren, met bijbehorende dure kenmerken als een G-sync scaler, een hoge refreshrate en een uitgesproken uiterlijk.

Uwqhd-schermen bieden niet de meeste bang for buck als het aankomt op de schermdiagonaal of de hoeveelheid pixels. Ter vergelijking: een 32 inch qhd-monitor met de gebruikelijke 16:9-beeldverhouding heb je tegenwoordig al voor minder dan 250 euro, terwijl je voor het bedrag waarvoor je een uwqhd-monitor koopt, ook een 4K-scherm kan aanschaffen.


Een 34 inch ultrawide is ongeveer net zo hoog als een 27 inch 16:9-beeldscherm, maar heeft in de breedte veel meer ruimte.

Wil je het grootste of breedste scherm, dan hoef je het eveneens niet meer bij uwqhd-monitoren te zoeken. De meest luxe ultrawide-schermen zijn tegenwoordig nog groter of breder. We testten bijvoorbeeld al een aantal 38 inch 21:9-ultrawides, terwijl Samsung met de C49HG90 een 32:9-monitor heeft uitgebracht. De nabije toekomst – lees, herfst van dit jaar – gaat ultrawide modellen brengen met 5K resoluties: 5120x2160 beeldpunten. Al deze opties zijn nog aanmerkelijk duurder dan de modellen die we hier bespreken.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*