Intel Kaby Lake-G NUC's review: het beste van twee werelden?

Een Intel CPU en een AMD GPU in één chip

Door


Conclusie

Vanuit technisch oogpunt is zijn de nieuwste Intel NUC's razend interessant. De combinatie van een snelle Intel-quadcore met een relatief krachtige Vega-gpu van AMD levert een bijzonder potente mini-pc op. Qua cpu-prestaties is de gebruikte Kaby Lake-G cpu vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Core i7 6700K, terwijl de gpu-prestaties rond het niveau van de Nvidia GeForce GTX 1050 Ti liggen. Daar valt op full hd-resolutie prima mee te gamen, zolang je geen zeer hoge settings wil gebruiken.

Aan een aantal zaken wordt echter wel duidelijk dat er de nodige tijd aan deze producten is gewerkt. Zoals de naam al zegt is het cpu-gedeelte gebaseerd op Kaby Lake, terwijl Intel in de desktopwereld al enige tijd is overgestapt naar hexacores. Ook zit er in beide modellen nog een wifi-chip van de vorige generatie - opmerkelijk, want die maakt Intel nota bene zelf. Qua aansluitingen waar een draad in moet heb je echter niets te klagen; zowel de voor- als achterkant van het apparaat zitten er vol mee.

Intel NUC8i7HVK2 (EU cord)

Door de bank genomen heeft Intel bijzonder krachtige en goed afgewerkte mini-pc's afgeleverd. Even slikken wordt het echter als je de prijzen ziet: 800 euro voor het model met de i7 8705G en zelfs 966 euro voor de versie met i7 8809G, waarvan vooral de grafische prestaties een klap hoger liggen. Vergeet niet dat daar ook nog de kosten van werkgeheugen en opslag bij komen. Voor datzelfde bedrag haal je ook een volledige laptop met vergelijkbare prestaties, of kun je een aanmerkelijk krachtigere desktop samenstellen. Om de Kaby Lake-G NUC's de overweging waard te maken, moet je dus een heel specifieke toepassing hebben waar de kleine formfactor een groot voordeel is.

Tot slot rest nog de vraag: blijft het bij deze eenmalige escapade, of zijn Intel en AMD's Radeon-tak vanaf nu partners in crime? Eind vorig jaar deden geruchten over een opvolger met een 10nm-cpu en Navi-graphics de ronde, maar gezien de aanhoudende malaise rondom Intels volgende productieprocedé en het feit dat Navi niet op korte termijn het levenslicht zal zien, lijkt die opvolger nog ver weg. Dat terwijl Intel zelf hard werkt aan een gpu-architectuur, waarna de samenwerking met AMD op dat vlak vermoedelijk weinig bestaansrecht meer heeft. Wie weet zijn we hier dus getuige geweest van een unieke, eenmalige samenwerking - de tijd zal het leren.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Intel NUC8i7HNK2 (EU cord)

Mini PC, Intel Core i7 8705G, BGA2270, Intel Dual Band Wireless-AC 8265

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

799,00 €

gem. 809,49 €
9 shops, 6x voorraad

Intel NUC8i7HVK2 (EU cord)

Mini PC, Intel Core i7 8809G, BGA2270, Intel Dual Band Wireless-AC 8265

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

950,17 €

gem. 979,30 €
9 shops, 4x voorraad

Lees ook deze barebone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*