MSI GS65 Stealth Thin review: echt mobiel, echt krachtig

MSI levert een overtuigende lichtgewicht laptop die voor meer dan gamen alleen geschikt is

Door


Inleiding

Wanneer wordt een gaming notebook aantrekkelijk? Eén antwoord daarop zou kunnen luiden: als de prestaties die van een desktop (bijna) evenaren. Een andere repliek zou kunnen zijn: als hij er niet meer uitziet als een gaming notebook. Klinkt een van deze twee standpunten als iets waar je het mee eens zou kunnen zijn, dan is de MSI GS65 8RF wellicht een laptop waar je nader naar wilt kijken. Wij deden dat in elk geval wel, want ook in een markt vol exoten als die van gaming laptops, is dit iets bijzonders.


MSI's assortiment aan gaming laptops zal voor kenners weinig nieuws bevatten: GV, GF, GL, GP, GE van laag naar hoog in het klassement, GT voor het topsegment en GS voor de 'Stealth' modellen oftewel laptops met een uitgesproken dun profiel. Het is die laatste categorie waar we nu het nieuwste model van voor ons hebben, en heel eerlijk: dit is wel de klasse waar ons hart een beetje sneller van gaat kloppen. Laptops moeten immers bovenal draagbaar zijn, maar tegelijkertijd leveren we liever niet in op de prestaties. 

Wat dat laatste betreft, zeker nu de GS-serie is voorzien van Coffee Lake-H, oftewel zes- en vier-core processors van de nieuwste generatie, biedt deze een heleboel rekenkracht in een bijzonder slanke verpakking. Het topmodel dat wij voor deze test ontvingen weegt nog geen 1900 gram. Dat is vergelijkbaar met een Dell XPS 15, met dien verstande dat je maximaal een GTX 1050 Ti daarin kunt krijgen op dit moment - en MSI levert maximaal een GTX 1070. Weliswaar een Max-Q editie, maar nog altijd een geheel andere prestatieklasse op grafisch gebied. 

MSI GS65 8RF-038NL

De GS-lijn was altijd al behoorlijk subtiel qua vormgeving, in een segment waar robuuste lijnen en felle kleuren nog altijd dominant zijn, maar de nieuwe versie is radicaal anders qua ontwerp. MSI heeft iets bijzonders neergezet, en dat gaat verder dan de gebruikte ingrediënten, waarbij ook het 144 Hz paneel niet onvermeld moet blijven. We waren dan ook benieuwd naar de prestaties in de praktijk van onze testomgeving, en kunnen daar nu verslag van doen.

In het kort

MSI levert met de GS65 RF8 een bijzonder capabele lichtgewicht notebook - althans, lichtgewicht in zijn klasse. Gezien de 6-core processor en GTX 1070 Max-Q videokaart is de nog geen 1900 gram schoon aan de haak zeer acceptabel te noemen. Qua gebruikservaring weet MSI vrijwel overal de juiste vinkjes te plaatsen, al hadden we het toetsenbord nog wat beter willen zien. Het scherm is snel en voldoende goed afgesteld, en er zijn voldoende aansluitmogelijkheden. Heel prettig is dat MSI ook aan de minder in het oog springende onderdelen aandacht heeft gegeven: netwerk, audiochip en opslag zijn bovengemiddeld goed. Goedkoop is het niet om in dit segment te winkelen, maar wil je dat doen, dan is de GS65 een uitstekende keuze.

  • Scherm niet zo goed gekalibreerd als beweerd
  • Toetsenbord kan beter
  • Iets lagere prestaties in vergelijking met zwaardere vergelijkbaar gespecificeerde notebooks
  • Snel en goed beeldscherm behaalt echt 144 Hz
  • Degelijk, veel aansluitmogelijkheden, prettig om mee te werken of te gamen
  • Uitstekende accuduur, aangenaam licht van gewicht

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*