AMD B450 review: 9 betaalbare AM4-moederborden vergeleken!

Overzicht van AMD's nieuwe B450 chipset en de moederborden

Door


Conclusie

Met AMD's B450-chipset moeten AM4-moederborden betaalbaarder in de markt gezet worden dan met X470 het geval is. Net als bij die chipset is er het probleem dat de chipset uit de vorige generatie vrijwel dezelfde features biedt en inmiddels lager is geprijsd. Om met een B350-bord de nieuwste Ryzen-processor te gebruiken, bestaat er nog steeds een aanzienlijke kans dat je de bios moet flashen, iets dat je met B450 op dit moment in ieder geval niet hoeft te doen.

Bios flashback als onderscheidende feature

Vooral de MSI B350 Gaming Pro Carbon is een gewaagde concurrent voor veel B450-moederborden, omdat het bord vrijwel alle features biedt die je op een AM4-moederbord kunt wensen, en dat voor een scherpe 120 euro.

Toch is het juist die fabrikant die wat nuttigs weet toe te voegen aan deze generatie, en dat bovendien doet in het hele segment, in de vorm van bios flashback. MSI zorgt er zo voor dat je je met deze moederborden geen zorgen hoeft te maken of je een opvolgende Zen-processor wel kunt gebruiken. We hopen van harte dat meer fabrikanten deze richting inslaan en deze voorziening op mainstream moederborden toevoegen.

Voor nu is deze voorziening, samen met de verbeterde audiovoorziening en een extra m.2 slot, voor ons reden de MSI B450 Gaming Pro Carbon een Excellent Choice Award te geven. Het tientje extra ten opzichte van de voorganger is wat ons betreft dan ook gerechtvaardigd gezien de nieuwe features.

MSI B450 Gaming Pro Carbon AC
De MSI B450 Gaming Pro Carbon levert erg veel features voor het geld.

Voordelige keus: de vorige generatie

Als we kijken naar de goedkopere B450-moederborden van deze roundup, zoals de Gigabyte B450M DS3H en de MSI B450-A Pro, moeten we concluderen dat exemplaren uit de vorige generatie, met name de ASRock AB350M Pro4 en Gigabyte AB350 Gaming 3, een betere keuze zijn voor hetzelfde geld. Zo krijg je hiermee een betere audiochip en stroomvoorziening. 

In deze test blijft de Great Value Award voorbehouden aan de Gigabyte B450 Aorus Pro. Met een adviesprijs van 122 euro zit dit moederbord in een segment met veel concurrentie, en Gigabyte heeft de stroomvoorziening niet erg fraai uitgevoerd - maar hij voldoet. Het bord weet zich te onderscheiden met een ingebouwde i/o-cover en een dual bios. De overige specificaties en features concurreren prima, waardoor je dit bord zeker moet overwegen als je niet te veel wilt uitgeven, maar wel een B450 chipset wilt.

Gigabyte B450 Aorus Pro
De Gigabyte B450 Aorus Pro heeft een ingebouwde i/o-cover en dual bios.

ITX

Ten slotte zijn er de B450 itx-moederborden. In onze roundup testten we de MSI B450I Gaming Plus AC en de Asus RoG Strix B450-I Gaming. Het eerste bord moet het qua prijs opnemen tegen de oudere Fatal1ty AB350 Gaming ITX/AC van ASRock, maar qua specificaties lukt dat niet helemaal. De Asus RoG Strix B450-I Gaming is identiek aan de X470-versie, en juist op itx zijn de beperkingen van de B450-chipset (splitten van pci-e lanes) helemaal niet relevant. Je krijgt dus voor minder geld praktisch hetzelfde bordje, en qua specificaties is dat met een ALC1220, twee m.2-sloten, snelle wifi en een degelijke stroomvoorziening helemaal in orde. Zo gaat de Strix B450-I Gaming ook met een Excellent Choice Award naar huis.


Gigabyte B450 Aorus Pro


MSI B450 Gaming Pro Carbon AC
Asus RoG Strix B450-I Gaming


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*