Gigabyte Aorus RGB geheugen review: fake it till you make it

Mooier van buiten dan van binnen

Door


Overklokken: 'slow B-die'?!

Het overklokken van geheugen blijft een interessant onderwerp en bovendien leuk om te doen. Normaal gesproken vind je op deze pagina een aantal specifieke geheugenbenchmarks gedraaid op de maximale kloksnelheid met zo strak mogelijke timings. Aangezien de Samsung B-die chips bekendstaan om hun goede overklokbaarheid, hadden we hoge verwachtingen.

Om te beginnen stelden we de modules in op 4000 MHz met CL14, een snelheid die de meeste B-die-gebaseerde geheugenmodules zonder problemen halen. Bij de reboot worden we begroet door een eeuwig zwart scherm. Het opvoeren van de spanning naar 1,8 volt had geen effect. Laten we dan maar wat minder veeleisend zijn: terug naar 3600 MHz. Weer geen succesvolle boot. Zouden de timings dan te strak zijn voor deze kit? CL16 dan: eindelijk beeld! Tijdens de benchmark in Windows liep het systeem echter vast.

Hoe kan het dat geheugen met de bejubelde B-die chips zo slecht overklokt? Om te controleren of er wel echt B-die chips op de geheugenmodules zaten, verwijderden we de heatspreader met behulp van een warmtekanon. Op het pcb troffen we geheugenchips met de opdruk 'Samsung K4A8G085WB BCRC' aan. Normaal gesproken eindigen B-die chips met de letters BCPB. Het blijkt te gaan om een andere variant van de B-die chips die veel slechter lijken te overklokken dat wat we gewend zijn van de 'normale' B-dies.

Eerder kwamen we deze 'BCRC' variant tegen in de Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3600 CL17 kit, die eveneens nauwelijks over te klokken viel. Tijdens een korte online zoektocht stuitten we op een review van Overclockers.com, waarin Adata-modules met dezelfde nieuwe B-die variant timings van 18-20-20-43 nodig hadden voor 3600 MHz.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Gigabyte Aorus RGB 16GB DDR4-3200 CL16-18 kit

16 GB, 2 x, DDR4, 3200 MHz, DIMM, CL16, 1.35 V, XMP ondersteuning

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*