Gigabyte Aorus RGB geheugen review: fake it till you make it

Mooier van buiten dan van binnen

Door


Conclusie

Gigabyte maakt bij zijn entree in de geheugenmarkt in ieder geval wat los. Voor het eerst bestaat een dual-channel kit uit vier geheugenmodules: twee echte en twee dummy's, puur voor de spectaculaire rgb-effecten. Cynici kunnen het omschrijven als poor man's rgb, maar we begrijpen best dat zo'n kwartet gevulde geheugensloten er in een mooie build beter uitziet dan twee gapende leegtes.

De specificaties klinken als een klok, met de goed bekendstaande Samsung B-die geheugenchips als hoogtepunt. Het overklokpotentieel van de modules bleek echter flink tegen te vallen. Latere inspectie leerde dat op deze modules een ander type geheugenchips zit dan op bijvoorbeeld de B-die kits van Corsair en G.Skill. Op overklokforums werd dit type al omgedoopt tot 'slow B-die', maar wie met deze Gigabyte Aorus RGB-kit eens flink wil gaan overklokken zal bedrogen uitkomen.

240 euro is best een hoop geld voor een niet al te goed presterende 16GB-kit. Toch vinden we de meerprijs van zo'n 50 euro ten opzichte van een vergelijkbare non-rgb-kit best te verantwoorden als je het doet voor de extra rgb-modules. Compatibiliteit is daarbij wel nog een ding: Gigabyte garandeert alleen een goede werking met zijn eigen Aorus-moederborden en hoewel we het vaker wel dan niet aan de praat kregen bij borden van andere merken, blijft dat vooralsnog in ieder geval een hit-or-miss.

De eerste stap van Gigabyte op de geheugenmarkt oogt spectaculair, maar doet zich wat ons betreft mooier voor dan hij is. Is het uiterlijk voor jou echter belangrijker dan prijs en prestaties, en heb je een compatibel Aorus-moederbord, dan haal je met de Gigabyte Aorus RGB-geheugenkit een flink rgb-spektakel in huis.

Gigabyte Aorus RGB 16GB DDR4-3200 CL16-18 kit


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Gigabyte Aorus RGB 16GB DDR4-3200 CL16-18 kit

16 GB, 2 x, DDR4, 3200 MHz, DIMM, CL16, 1.35 V, XMP ondersteuning

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*