AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X review: een core te ver?

32 cores, maar biedt AMD daarmee meer cores dan je lief is?

Door


Overklokresultaten

5000 punten in Cinebench? Bij Hardware.Info zijn we nooit tevreden, dus hebben we geprobeerd om de AMD Ryzen Threadripper 2990WX zo ver mogelijk te overklokken. In deze 32-core processor, die standaard op een all-core turbosnelheid van 3,4 GHz draait, bleek nog een flinke sloot overklokpotentieel te zitten.

Eerst nog even de 16-core 2950X. Die kregen we met een spanning van 1,45 volt stabiel op 4,3 GHz, wat met onze reguliere 2700X net niet lukte. De multi-threaded score in Cinebench was 3644 punten.

4,2 GHz op water

Het lukte Hardware.Info's resident overclocker Joost Verhelst om het nieuwe Threadripper-vlaggenschip te overklokken naar 4,2 GHz. Daarvoor was een Vcore-spanning van 1,425 volt nodig, waarbij de load-line calibration op auto stond. De score in Cinebench 15 kwam uit op 6464 punten, oftewel bijna 26 procent hoger dan stock. In vergelijking met een stock Intel Core i9 7980XE, die zelfs wat meer kost dan de 2990WX, is dat zelfs bijna het dubbele!

Voor het halen van deze monsterscore klokten we het geheugen over naar 3400 MHz met CL14 en gebruikten we een custom waterkoeling. Tijdens de Cinebench-test liep de gerapporteerde temperatuur (Tctl) op naar 92 graden, wat in de praktijk (vanwege een 27° offset) een daadwerkelijke temperatuur (Tdie) van 65 graden is. Zeker op zo'n snelle cpu duurt een Cinebench-run echter niet heel lang, dus bij een continue belasting zal die ongetwijfeld verder oplopen. Het moederbord rapporteerde overigens een maximaal package power van 569 watt, terwijl het systeem maar liefst 950 watt uit de voeding trok.

5,1 GHz op LN2!

Tijdens de persdag over AMD's nieuwe generatie Threadripper-processors werd er ook overgeklokt met een extreme koelmethode, namelijk met vloeibare stikstof (LN2). Sami Makinen, overdag technisch marketeer bij AMD en 's avonds hardcore-overklokker, behaalde hiermee een kloksnelheid van 5,1 GHz en een Cinebench-score van 7618 punten. Hierbij stond er ongeveer 1,5 volt op de processor.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*