AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X review: een core te ver?

32 cores, maar biedt AMD daarmee meer cores dan je lief is?

Door


Conclusie

Het mag gezegd zijn; de AMD Ryzen Threadripper 2990WX is met afstand de snelste desktopprocessor ter wereld, punt. In multi-threaded workloads veegt de 32-core processor de vloer aan met de duurdere 18-core Core i9 7980XE. De scores die we bijvoorbeeld in Cinebench 15 halen, zouden we een jaar terug niet voor mogelijk hebben gehouden. En dan blijkt er ook nog eens serieus overklokpotentieel in deze chip te zitten. Indrukwekkend!

Tegelijkertijd moeten we ook concluderen dat het aantal workloads dat goed schaalt naar meer dan 16 cores zéér beperkt is. In onze multi-media benchmarks (foto- en videobewerking) zien we eerder achter- dan vooruitgang, de prestaties in games zijn zelfs dramatisch. Het zijn primair de 3D-rendering benchmarks waar we wel een aanzienlijk prestatieverschil tussen de 16-core en 32-core kunnen zien. We schreven het al eerder al in deze review: als je je afvraagt waar je zoveel cores voor kunt gebruiken, is deze processor niet voor jou. Als jij voor werk, studie of hobby een workload hebt waarvan je weet dat ‘ie goed schaalt naar extreme aantallen cores of je gebruikt graag vele zware softwarepakketten tegelijkertijd, dan zijn de WX-Threadrippers ideaal en bieden ze ondanks het pittige prijskaartje een zeer voordelig alternatief voor de veel duurdere Intel Xeons. Ben je gamer? Dan moet je de WX-serie sowieso links laten liggen.

De X-processors zullen een grotere doelgroep aanspreken. De nieuwe Ryzen Threadripper 2950X is duidelijk wat sneller dan voorloper 1950X en tegelijkertijd zo’n 10% goedkoper, als we naar de adviesprijs kijken althans. In vergelijking met de iets duurdere Intel Core i9 7900X is de 2950X in multi-threaded workloads aanzienlijk sneller, terwijl het verschil in single-threaded workloads met de tweede generatie wat verkleind is. De 2950X is een ideale processor voor (semi-)professionele foto- en videobewerkers en andere creatievelingen. Gamer? Alleen als je gelijktijdig wil gamen en streamen is er wat voor de chip te zeggen. Kies anders voor een goedkopere 8-core Ryzen of 6-core Coffee Lake en steek het uitgespaarde geld in een betere videokaart: daar word je blijer van.

AMD de snelste desktopprocessor ter wereld? Twee jaar geleden leek het een ondenkbaar scenario, inmiddels is het een feit. En dankzij Intels aanhoudende problemen met het 10nm-procedé en AMD dat naar eigen zeggen goed op schema ligt met Zen 2, zou het zo maar eens kunnen dat Intel volgend jaar écht in de verdediging wordt gedrukt.

Als ultieme processor voor creatievelingen onderscheiden we de AMD Ryzen Threadripper 2950X met een Ultimate Product award. Hoewel de 32-core 2990WX slechts voor een zeer beperkt publiek het kopen waard zal zijn, waarderen we de vernieuwing die AMD brengt door voor het eerst een consumenten-cpu met zoveel cores te introduceren. Kopen moet je hem waarschijnlijk niet, maar een Hardware.Info Innovation Award is op zijn plaats.


AMD Ryzen Threadripper 2950X


AMD Ryzen Threadripper 2990WX


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*