AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X review: een core te ver?

32 cores, maar biedt AMD daarmee meer cores dan je lief is?

Door


Overkloktheorie: Precision Boost Overdrive

Qua overklokmogelijkheden zijn er wat zaken veranderd bij de tweede generatie Threadripper-processors. Tot nu toe had je bij de Ryzen (Threadripper) processors in principe twee mogelijkheden: draai je de processors 'stock', dan bepalen systemen als Precision Boost en XFR altijd de optimale klokfrequentie. Stel je een klokfrequentie en/of CPU-voltage handmatig in (manual), dan functies als Precision Boost volledig uit en mis je zodoende alle systemen die zorgen voor energiebesparing en andere zaken om de efficiëntie te verbeteren.

Met Ryzen Threadripper 2 komt er een derde smaak bij, die Precision Boost Overdrive heet en via de Ryzen Master software ofwel via de BIOS in te schakelen is. In deze PBO-modus laat je nog steeds de Precision Boost algoritmes de (maximale) klokfrequentie bepalen, maar kun je aan drie knoppen draaien om die te verhogen: de Peak Power Target (ofwel het maximale stroomverbruik van de processor), de Thermal Design Current (de maximale constante stroom van moederbord naar processor) en de Electrical Design Current (de maximale piekstroom van moederbord naar processor). De maximaal in te stellen TDC en EDC waardes zijn afhankelijk van je moederbord en in de BIOS geconfigureerd door de fabrikant daarvan. Aangezien bij PBO de temperatuur nog altijd gemonitord wordt en de processor nog altijd vanzelf gaat terugklokken wanneer die z’n maximale temperatuur bereikt, kun je in de praktijk redelijk veilig de power target en de TDC en EDC waardes op maximaal instellen.

Met een luchtkoeler als de Wraith Ripper kun je op die manier met een druk op de knop zo’n 13% hogere prestaties verwachten bij een 2990WX. Met waterkoeling of andere extreme koeling kan de prestatiewinst nog hoger zijn. Uiteraard stijgt je stroomverbruik wel aanzienlijk en is een zware voeding geen overbodige luxe.

Legacy compatibility

In de Ryzen Master-software kun je net als bij de eerste generatie Threadrippers nog altijd een legacy compatibility-optie inschakelen. Het aantal cores wordt dan verminderd voor software die niet goed functioneert op systemen met grote aantallen cores. Bij de X-processors worden er van de 4 CCX’en twee uitgeschakeld en hou je zodoende 8 cores (16 threads) over. Bij de WX-processors kun je kiezen tussen twee of drie uitgeschakelde die's, waardoor je respectievelijk een 16- en 8-core krijgt.

De game mode is ook nog steeds beschikbaar. Als je deze optie aanvinkt gebeuren er onderliggend twee zaken; de legacy compatibility-modus gaat aan én het geheugen schakelt van UMA naar NUMA modus (zie pagina 3). In de praktijk betekent dit dat een Ryzen Threadripper 2950X zich dan gaat gedragen als een Ryzen 2700X – beide twee CCX’en in één chip met dual-channel, lokaal geheugen. Tijdens onze test van de eerste generatie Threadrippers bewezen we overigens al dat het effect van de game mode in de regel dusdanig gering is dat je deze wat ons betreft het beste altijd uit kunt laten staan, behalve als je tegen problemen aanloopt met zeer specifieke, vaak antieke games.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*