AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X review: een core te ver?

32 cores, maar biedt AMD daarmee meer cores dan je lief is?

Door


Benchmarks: content creation (Adobe Lightroom, Photoshop en Premiere)

Om de prestaties van de processors voor content creatie te analyseren, doen we diverse tests met Adobe software.

In Adobe Lightroom CC Classic exporteren we een groot aantal RAW-foto's naar JPEG met diverse effecten. In Adobe Photoshop CC 2018 doen we een tweetal tests. Allereerst meten we hoe langt het duurt om via een script een groot aantal veelgebruikte bewerkingen los te laten op een grote afbeelding. In een tweede test meten we hoe lang het duurt om een aantal hoge resolutie foto's om te zetten naar een panorama.

Voor deze review hadden we ook een test met Adobe Premiere Pro CC 2018 voorbereid, maar helaas blijkt er een foutje in het gebruikte project te zijn geslopen. Daarom doen we het voor nu nog even met de oude test in CC 2017 - in de toekomst zullen we die vervangen voor een zwaarder (langer) project in de nieuwste versie van het programma. De huidige test bestaat uit het renderen van een deel van een Hardware.Info TV-aflevering en maakt gebruik van vier bronkanalen met elk kleurcorrectie en diverse andere effecten.

In Lightroom trapt de 2950X goed af door met 38 seconden op de eerste plek te eindigen. De 2990WX blijkt hier met zijn extra cores niks te kunnen toevoegen en eindigt zelfs een stuk lager in de grafiek. Ook in de Photoshop-benchmark zien we dat de extra cores van de WX-processor geen toegevoegde waarde bieden. De 2950X laat daar nog een kleine verbetering zien ten opzichte van zijn voorganger. Bij de Photoshop panorama-benchmark blijken veel cores nog een kleine impact te hebben, al zitten alle processors vrij dicht bij elkaar.

In Premiere Pro zien we 3 Threadrippers bovenaan eindigen, en daarmee gelijk bewijzen dat ook Premiere Pro niet oneindig doorschaalt met het aantal beschikbare threads. De 2990WX zit hier op hetzelfde niveau als de 1950X, maar de 2950X weet daar nog een paar seconden van af te halen.

  • Lightroom
  • Photoshop editing
  • Photoshop panorama
  • Premiere Pro


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*