Samsung Galaxy Note 9 preview: voortbouwen op beproefd recept

Vernieuwde S Pen, meer capaciteit en meer Dex

Door


S Pen, Dex en gaming

De Note-serie onderscheidt zich met een aantal zakelijke features, maar heeft ook een aantal functies die voor reguliere consumenten interessant zijn. Misschien wel de belangrijkste daarvan is de S Pen, een feature die onder smartphones behoorlijk uniek is.


De nieuwe S Pen

S Pen 2.0

De S Pen kon al meer dan een doorsnee stylus, maar bij de Note 9 heeft dit pennetje weer de nodige verbeteringen en nieuwe functies gekregen. Zo is de nieuwe S Pen voorzien van een Bluetooth LE (Low Energy) module, waarmee je je toestel op een afstand van maximaal 10 meter kunt aansturen op diverse manieren. De stroomvoorziening is in handen van een ingebouwde supercapacitor oftewel een stevige condensator, die in slechts 40 seconden volledig wordt opgeladen en vervolgens 30 minuten of 200 clicks mee kan. Het opladen en activeren van de S Pen doe je simpelweg door het device in de behuizing te plaatsen of juist er uit te halen. 

Zoals gezegd biedt de nieuwe S Pen diverse nieuwe mogelijkheden om de Note 9 aan te sturen. Zo kan je de S Pen mede dankzij een samenwerking van Samsung met Google als afstandsbediening voor Youtube gebruiken. Door een keer te drukken op de S Pen-knop pauzeer je de huidige video of hervat je juist het afspelen; twee keer kort achter elkaar klikken roept de volgende video uit de afspeellijst op. Tevens kan je tijdens het gevan van een presentatie, waarbij je de Note 9 met Dex aan een televisiescherm of monitor hebt gekoppeld, de S Pen als klikker gebruiken of inzetten om door je gallerij te bladeren. Ook kan je hem gebruiken om een foto te nemen (één keer klikken) of van camera te wisselen (twee keer klikken). Naast de beschikbaarheid van deze zaken heeft Samsung een third-party apk beschikbaar gesteld, zodat elke app-ontwikkelaar specifieke functionaliteit voor de S Pen kan inbouwen. 

Uiteraard kan je daarnaast nog steeds de bekende functies van de S Pen gebruiken, zoals live messages waarmee je eigen gifjes kunt maken, het simpel selecteren van delen van een afbeelding of screenshot, het selecteren en eventueel vertalen van tekst en natuurlijk notities en tekeningen maken. Dat laatste is overigens inmiddels een stuk minder afhankelijk van je talent en kunde, doordat je nu een bestaande foto als achtergrond kan gebruiken om over te trekken - en uiteraard aan het einde van het proces handig kan laten verdwijnen.

Dex

Naast de eerder genoemde S Pen functies die van pas komen als je de Note 9 via Dex koppelt, is het nu ook mogelijk om je toestel los te gebruiken terwijl deze met een extern scherm is verbonden. Je hoeft het dus niet meer aan een dock gekoppeld te houden. Zo hou je zowel de functionaliteit van je smartphone als een losse desktopomgeving.

Nieuw is ook de ondersteuning voor het gebruik van hdmi-adapters om je Note te koppelen aan een display en kan je desgewenst de telefoon als touchpad en keyboard gebruiken voor de Dex desktop. Deze opties zijn bij een koppeling tussen de Note 9 en een extern scherm simpelweg te selecteren in het uitschuifmenu dat je vanaf de bovenkant van Android naar beneden kan trekken. Verder kan je docken met een Dex station, Dex Pad, een Dex kabel of een multipoort usb-c adapter.

Gaming

Dat Samsung ook aandacht heeft voor gaming in zijn smartphones bleek wel uit alle geruchten dat de immens populaire game Fortnite exclusief op de Note 9 zou gaan verschijnen. Elke gamer weet dat snelle gaming hardware goede koeling vereist. Om die reden heeft Samsung de Note 9 voorzien van een koelsysteem op basis van waterkoeling. Helemaal nieuw is dat niet bij een smartphone, onder andere NEC en Xiaomi deden dit al eerder, maar bijzonder is het wel. Details ontbreken op dit moment nog, maar vast staat dat de bedoeling is dat de performance van het toestel ook bij intensieve gaming op peil moet blijven door de verbeterde waterkoeling. In hoeverre dit echt werkt zal uit onze benchmarks moeten blijken.


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*