Nokia 8 Sirocco review: fata morgana in Android One

Meer nadruk op design blijft niet zonder gevolgen

Door


Beeldscherm

De Nokia 8 Sirocco is uitgerust met een 5,5 inch oled display met een wqhd resolutie van 2560 x 1440 met een pixeldichtheid van 534 ppi. Op papier zijn dat natuurlijk uitstekende specificaties, maar dat dit geen automatische garantie geeft op succes in de praktijk blijkt hier maar weer eens. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware maken we op dat er namelijk nog wel wat te wensen overblijft bij dit display. Zo is de piekhelderheid wit van 447 cd/m² aan de lage kant - zowel in vergelijking met de rest van het testveld als met de Nokia 8. Dankzij de oled zwartwaarde van 0 cd/m² noteren we een oneindig contrast.

Bij de afstelling van het scherm zien we enkele opmerkelijke zaken. De grijsafwijking van 6,4 ligt ruim boven de kritische grens van 3, waarboven het menselijk oog in staat wordt geacht afwijkingen waar te kunnen nemen. De kleurafwijking komt iets lager uit, maar nog steeds ruim boven de grens van 3: we noteren 4,3. Op zichzelf vallen beide waardes ruim binnen het bereik tussen 3 en 5, wat wij nog als goed beschouwen. Aan de andere kant moeten we wel constateren dat het maar marginaal beter is dan de meetresultaten van het display van de Nokia 8 en in vergelijking met met meer gelijk geprijsde toestellen overtuigen de resultaten ook niet echt. Hetzelfde geldt voor de kleurtemperatuur van 7781 K en de gammawaarde van 2,51, die behoorlijk ver afliggen van de ideale 6500 K en 2,2.

  • Piekhelderheid wit
  • Zwartwaarde
  • Contrast

 
  • Kleurafwijking
  • Grijsafwijking

  • Kleurtemperatuur
  • Gamma
  • Gamma afwijking

Nokia 8 Sirocco Black
Nokia 8 Sirocco Black


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Nokia 8 Sirocco Black

Android 9, 128 GB, 5.5 inch, 2560x1440, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

874,14 €

gem. 874,14 €
1 shop, 1x voorraad

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*