Toshiba XG6 review: de eerste SSD met 96-laags 3D-NAND!

Kan Toshiba zich vanaf nu meten met Samsung en WD?

Door


Conclusie

Het is amper een jaar geleden dat we onze PCI-Express ssd-roundup net zo goed het grote Samsung-feest hadden kunnen noemen; de ssd's van de Zuid-Koreaanse fabrikant hadden toen simpelweg een te grote voorsprong op alle concurrenten. Een jaar later zagen we eerder WD al aansluiten in het high-end segment en nu doet Toshiba met de XG6 hetzelfde. Dat zijn niet toevallig allebei fabrikanten die zowel eigen controllers als eigen nand produceren - dat lijkt naar de toekomst toe de enige weg naar succes in de ssd-markt.

De prestaties die de Toshiba XG6 hier vandaag laat zien, smaken wat ons betreft naar meer. Vooral in sommige schrijftests overtuigt hij, waarbij Toshiba soms alleen Intels Optane-ssd's nog voor moet laten gaan. Die bevinden zich uiteraard in een totaal ander prijssegment. Alleen in de zware consistency-tests delft de XG6 het onderspit ten opzichte van andere high-end ssd's, maar voor consumentengebruik maakt dat niet veel uit.

Al met al hebben we nu drie high-end nvme-ssd's die aan elkaar gewaagd zijn: de Samsung 970 Evo, de WD Black 2018 en de Toshiba XG6. Elk model heeft zijn eigen sterke en zwakkere punten, maar door de bank genomen presteren ze vergelijkbaar. Komende uit een situatie waarin Samsung het alleenrecht had in het high-end segment, is dat uiteraard een bijzonder prettige situatie voor de consument. Eveneens prettig voor de consument is dat Toshiba de XG6 potentieel flink lager kan gaan prijzen dan de concurrentie, dankzij de implementatie van het 96-laags BiCS4-flashgeheugen.

Vooralsnog kennen we echter geen prijs van de Toshiba XG6, en het lijkt erop dat je waarschijnlijk nog enkele maanden moet wachten voordat je deze ssd of een eventuele spin-off onder Toshiba's consumentenmerk OCZ aan kunt schaffen. Vlak voor publicatie liet Toshiba ons zelfs weten dat de massaproductie waarschijnlijk pas begin 2019 aanvangt. Vanwege het feit dat Toshiba als eerste het nieuwe 96-laags nand toepast én zichzelf daarmee promoveert tot een volwaardige speler in het high-end segment, reiken we echter een Hardware.Info Innovation Award uit aan de Toshiba XG6.


Toshiba XG6 1TB


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Toshiba XG6 1TB

SSD, 1024 GB, PCI-Express 3.0 x4, Toshiba TC58NCP090GSD, 3180 MB/s, 2960 MB/s, M.2 2280

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*