Toshiba XG6 review: de eerste SSD met 96-laags 3D-NAND!

Kan Toshiba zich vanaf nu meten met Samsung en WD?

Door


Inleiding

De ontwikkelingen op het gebied van ssd's gaan opeens erg snel. Zowel Samsung als WD introduceerden pas begin dit jaar hun eerste nvme-ssd's met 64-laags flashgeheugen, en enkele weken geleden verraste Toshiba door alweer een ssd met de volgende generatie 3d-nand aan te kondigen. Vandaag brengen we exclusief op Hardware.Info de allereerste review (wereldwijd) van de Toshiba XG6, een oem-ssd die ons een voorproefje geeft van de introducties die we later dit jaar kunnen verwachten.


Fabrikanten van flashgeheugen waren net als producten van dram en bijvoorbeeld processors in een strijd verwikkeld om het nand zo klein mogelijk te maken. De komst van 3d-nand betekende een radicale ommezwaai: in plaats van de geheugencellen steeds kleiner te maken, wat met nadelen voor de snelheid en betrouwbaarheid gepaard gaat, wordt er sindsdien geprobeerd om ze zo hoog mogelijk te stapelen. Van een race naar het kleinste productieproces zijn we dus naar een race om het hoogste aantal lagen gegaan.

Toshiba XG6 1TB

Nieuwe generatie BiCS

64-laags 3d-nand begint net een beetje standaard te worden, en Toshiba zet nu alweer de volgende stap. Samen met WD ontwikkelt het al enige jaren zijn BiCS-flashgeheugen, dat staat voor Bit Cost Scaling, maar pas sinds de vorige BiCS 3-generatie met 64 lagen echt massaal wordt gebruikt in consumentenproducten. Naast in Toshiba's eigen (OCZ)-ssd's kwamen we het bijvoorbeeld ook tegen in modellen van Corsair, Plextor en Kingston. Dat laatste bedrijf heeft zichzelf met een flinke investering zelfs verzekerd van 20% van Toshiba's deel van de nand-output.

Zeer recent kondigde Toshiba de beschikbaarheid van BiCS 4 aan, oftewel zijn 96-laags 3d-nand. Met dit geheugen kan er op dezelfde oppervlakte 40% meer data worden opgeslagen dan met 64-laags geheugen, wat de deur openzet voor nog veel betaalbaardere ssd's. In de toekomst moet dit geheugen zelfs beschikbaar komen als qlc met vier in plaats van drie bits per cel, wat direct weer een kostenreductie van 33% met zich meebrengt. Overigens heeft ook Samsung vorige maand aangekondigd de massaproductie van 96-laags nand te starten, maar wanneer we dat in producten kunnen verwachten, is nog niet duidelijk.

Wie ons wel al een ssd op basis van dit gloednieuwe 96-laags nand kon leveren was Toshiba. Op de volgende pagina lees je alles over de Toshiba XG6, de eerste ssd die hiervan gebruikmaakt.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Toshiba XG6 1TB

SSD, 1024 GB, PCI-Express 3.0 x4, Toshiba TC58NCP090GSD, 3180 MB/s, 2960 MB/s, M.2 2280

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*