16 externe SSD's vergelijkingstest: vederlicht en pijlsnel

Welke externe SSD is écht snel?

Door


Benchmarks: Real-world

De synthetische benchmarks zijn leuk om te zien waar een externe ssd in theorie toe in staat is, maar de prestaties in de praktijk zijn natuurlijk het meest van belang. Aangezien voor externe ssd's in feite hetzelfde gebruiksmodel van toepassing is als voor usb-sticks, gebruiken we dezelfde test.

10 GB & 50 GB lezen en schrijven

Allereerst hebben we getest hoe lang het duurt om bestanden van 10 en 50 GB te schrijven en te lezen. Dit geeft aan hoe snel je grote bestanden, bijvoorbeeld video’s, kunt verwerken. De prestaties hebben we omgerekend naar megabytes per seconde.

In absolute zin zijn de prestaties van vrijwel alle ssd's hier lager dan in de synthetische tests. Ook de Samsung X5 haalt veel minder indrukwekkende snelheden dan in Atto en CrystalDiskMark, al blijft hij wel veruit het snelst. In de schrijftests vallen een aantal ssd's behoorlijk door de mand. Vooral de Silicon Powers, de Verbatim en de Toshiba halen nog maar een fractie van hun schrijfsnelheid in de eerste benchmarks.

  • Read - 10GB
  • Write - 10GB
  • Read - 50GB
  • Write - 50GB

1000x 5 MB lezen en schrijven

Daarnaast hebben we getest hoe lang het duurt om 1000 bestanden van 5 MB te lezen of te schrijven. Dit geeft een maat voor de prestaties van draagbare opslagmedia wanneer je deze gebruikt voor bijvoorbeeld digitale foto’s of MP3-bestanden.

Het verwerken van kleinere bestanden is altijd lastiger om op hoge snelheid te doen. De Sandisk Extreme 900 onderscheidt zich hier niet van de andere sata-gebaseerde ssd's, waar hij dat in de andere tests wel deed - we vermoeden dan ook dat niet zo zeer het afscheid van de interne sata-interface, maar het opheffen van de usb-bottleneck hier voor hogere scores zorgt. De Samsung X5 is vooral bij het lezen namelijk wel een stuk sneller dan de rest. Wederom vallen een aantal modellen vooral in de schrijftests op in negatieve zin.

  • Read
  • Write


Lees ook deze externe harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*