16 externe SSD's vergelijkingstest: vederlicht en pijlsnel

Welke externe SSD is écht snel?

Door


Inleiding

De capaciteit van externe opslagapparaten wordt steeds hoger, maar vele gigabytes of zelfs terabytes naar een slome externe harddisk schrijven is geen pretje. Een externe ssd biedt qua snelheid wel wat je anno 2018 wil. Maar: welke is de beste? Wij testten er 16.


Eerder dit jaar publiceerden we een vergelijkingstest van externe harde schijven. Eén van de eerste reacties daarop luidde ‘als je eenmaal een externe ssd hebt gehad, dan wil je die oude harddisks niet meer’. Duidelijke taal, en we kunnen ons daar wel wat bij voorstellen: externe solid state drives zijn in potentie vele malen sneller dan de traditionele mechanische varianten. Tijd voor een test!

Externe SSD vs. externe HDD

Voordat we naar de diverse opties die je in de winkel tegenkomt gaan kijken, eerst nog even: wat zijn precies de voor- en nadelen van een externe ssd ten opzichte van externe harde schijven?

Voordelen zijn er te over. Allereerst zijn ssd’s natuurlijk veel sneller dan harde schijven, zowel bij het verwerken van kleine lees- en schrijfacties als bij het sequentieel lezen of schrijven van grote bestanden. Daarnaast valt niet te versmaden dat externe ssd’s doorgaans stukken lichter en compacter zijn dan hun ouderwetse soortgenoten. De lichtste ssd’s in deze test wegen maar zo’n 30 gram en zijn bovendien vaak nauwelijks een centimeter dik. Voor aan je sleutelbos zijn ze wellicht wat groot, maar verder neem je ze net zo gemakkelijk mee als een usb-stick.

Samsung Portable SSD T5 250GB

Misschien nog wel het grootste voordeel van een externe ssd is dat hij, net als de interne varianten, prima tegen een stootje kan. Als je een harde schijf per ongeluk laat vallen of ergens tegenaan stoot – bij externe storage is dat nou eenmaal een wat groter risico dan bij interne opslag – heb je grote kans dat hij op wat harde tikken na geen enkel teken van leven meer geeft. Een ssd heeft daar geen last van en zal zijn werk vrolijk voortdoen, hoewel je er natuurlijk ook weer geen sport van moet maken om hem te laten stuiteren.

Net als in de desktopwereld hebben externe ssd’s echter ook een belangrijk nadeel: de prijs. De goedkoopste modellen in deze round-up kosten tussen de 30 en 40 eurocent per gigabyte, terwijl de winnaars uit onze externe harddisktest al gauw een factor tien goedkoper zijn. De keuze tussen een externe hdd en ssd komt dus eigenlijk neer op de keuze tussen groot en traag of klein maar snel.

De test

Voor dit artikel vroegen we alle fabrikanten van externe ssd’s om hun modellen in te sturen. Uiteindelijk verzamelden we 16 exemplaren van Adata, Freecom, iStorage, Samsung, Sandisk, Silicon Power, Toshiba, Verbatim en Western Digital. Er valt dus genoeg te kiezen als je op zoek bent naar een externe ssd – aan ons om het kaf van het koren te scheiden. Op de Freecom Tablet Mini SSD, iStorage diskAshur 2 SSD en Silicon Power Bolt B80 na maken ze overigens allemaal gebruik van usb 3.1 gen2 - ‘echte’ usb 3.1 dus - of thunderbolt, in het geval van de Samsung X5.

Verbatim Vx500 240GB Silver


Lees ook deze externe harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*