16 externe SSD's vergelijkingstest: vederlicht en pijlsnel

Welke externe SSD is écht snel?

Door


Sandisk Extreme Portable & Extreme 900

Van Sandisk namen we zowel de nieuwe Extreme Portable als de wat oudere Extreme 900 mee. Die laatste ssd is nog altijd het topmodel van het merk, al enige tijd onderdeel van Western Digital.

Sandisk Extreme Portable SSD

Qua afmetingen lijkt de Sandisk Extreme Portable SSD vervaarlijk veel op de WD My Passport SSD van het moederbedrijf. De Sandisk is echter beduidend anders vormgegeven, met een rubberachtige afwerking inclusief IP55-certificering voor water- en stofdichtheid. Je kunt hem makkelijk aan een keycord of sleutelhanger bevestigen via de uitsparing aan de bovenkant.

Zowel in de synthetische als de praktijktests doet de Sandisk Extreme Portable het erg goed, op gelijk niveau met de Samsung T5. Gemiddeld is de 1TB-versie echter ongeveer 40 euro duurder en dat valt moeilijk uit te leggen.

Sandisk Extreme Portable SSD 1TB

Sandisk Extreme Portable SSD 1TB

Sandisk Extreme 900

De Sandisk Extreme 900 is een showcase van wat met usb 3.1 mogelijk is en om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de gemeten prestaties van ruim 900 MB/s sluiten daar uitstekend bij aan. Wellicht is ons testplatform hier een beperkende factor, want we gebruiken deze ssd al een tijd voor de usb 3.1-tests bij moederborden en bij diverse Intel Z370-borden kwamen we zelfs boven de 1 GB/s uit. Alleen de Samsung X5 met thunderbolt is nog sneller.

Waar sommige andere externe ssd’s door hun geringe formaat een prima opvolger van een usb-stick kunnen zijn, is deze Sandisk Extreme 900 een stuk forser en eerder vergelijkbaar met een 2,5”-harddisk. Wel is ook deze ssd voorzien van usb-c, met kabels naar beide typen in de doos. Bij het bekijken van de benchmarks valt wel op dat de Extreme 900 weinig aan zijn hoge snelheden heeft bij het verwerken van kleine bestanden. Wellicht is de overhead van de usb-interface hier een grotere beperking dan de intrinsieke snelheid van de ssd zelf.

Sandisk Extreme 900 960GB
De Sandisk Extreme 900 is niet zo compact als de meeste andere externe ssd’s, maar wel veruit de snelste uit de test.


Lees ook deze externe harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*