Acer Predator X27 review: bovenaan de voedselketen dankzij prachtige HDR

4K HDR-monitor met 144 Hz en G-sync

Door


Conclusie

Samen met de Asus RoG Swift PG27UQ behoort de Acer Predator X27 tot een van de beste gamingmonitoren van het moment. Met behulp van een fijnmazig local dimming backlight met 384 zones is het apparaat een van de meest geschikte hdr-monitoren van dit moment, ook al door de zeer hoge helderheid die de ledjes kunnen bieden alsmede de snelle reactietijden van het backlight. Door de speciale quantum dot film biedt de Predator X27 een nagenoeg volledige dekking van AdobeRGB en DCI-P3, zodat de weergave in hdr-modus bovendien ook een passende kleurverzadiging heeft. Het 4K ips-paneel ververst maximaal 144 keer per seconde en net als bij de Asus PG27UQ biedt het de rapste responstijden die we tot nu toe van een dergelijk paneel zijn tegengekomen.

Welke van de twee kemphanen moet je nu aanschaffen? De Predator X27 is net wat sneller dan de concurrent, maar dat gaat wel ten koste van een hogere overshoot. In vergelijk heeft de PG27UQ bovendien een net wat betere kleurweergave, al is ook de Predator eigenlijk zo goed gekalibreerd, dat je hem ook voor beeldbewerking kunt inzetten. De vormgeving van de X27 is wat simpeler dan de uitbundige PG27UQ, volgepakt met rgb-lampjes en logo-projectors, maar wie een wat meer ingetogen design kan waarderen, doet met de Predator een goede aanschaf. Het ontbreken van extraatjes maakt hem bovendien een paar tientjes goedkoper.

Acer Predator X27

Voordat je naar de winkel holt, moeten we je er wel op wijzen dat de Predator X27 nog zeker niet de perfecte monitor is, precies als het scherm van Asus. Boven de 98 Hz schakelt de monitor terug naar YUV422-compressie, omdat het signaal anders niet door de displayport 1.4-connector past. Ingame is het verlies van de kleurdata niet zo'n probleem, maar de Windows-desktop wordt er door de compressie niet mooier op in hdr-modus, tenzij je handmatig terugschakelt tot 98 Hz.

Het 4K ips-paneel heeft weliswaar prima kijkhoeken, maar ook een laag native contrast, waardoor halo-effecten snel opvallen. In voluit verlichte zones is de zwartwaarde van het paneel immers ontoereikend om nog echt van zwart te kunnen spreken. De aansturing van het local dimming backlight brengt bovendien wat vertraging met zich mee. Die is weliswaar beperkt, maar sommige gamers zullen toch liever een lagvrij scherm prefereren. Opvallend is ook dat de Predator X27 is voorzien van een actieve ventilator om de hardware achter het scherm gekoeld te houden, die lang na het uitschakelen van het scherm blijft ronddraaien.

Tot slot mag ook de prijs van het apparaat niet onvermeld blijven. We zeiden het al eerder over de PG27UQ: 2500 euro is geen bedrag dat de rationeel denkende gamer zal uitgeven. Wie een monitor vooral ziet als genotsobject, zal daar wellicht geen boodschap aan hebben. In dat geval moet je je serieus afvragen, hoeveel de voordelen van de beperkte schermdiagonaal, hoge refreshrate en G-sync je waard zijn. Voor hetzelfde bedrag heb je een puike televisie met een veel groter schermoppervlak en nog beter beeld. Een andere overweging: dikke kans dat hdr-monitoren over een paar jaar niet alleen veel goedkoper zullen zijn, maar ook nog beter beeld kunnen produceren.

Een scherm als de Predator X27 is een voorproefje van de techniek van de toekomst, en wil je die vandaag al op je bureau hebben staan, dan betaal je daarvoor de hoofdprijs. Voor de happy few die hem kunnen betalen, is er echter geen betere optie. Daarom is een Ultimate Product award op zijn plek.


Acer Predator X27


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Acer Predator X27

27 inch, 3840x2160, 163 ppi, IPS / PLS / AHVA, Nvidia G-Sync, 144 Hz, HDR, HDMI ingang, DisplayPort ingang, AdobeRGB, 4 ms, 600 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

1.614,15 €

gem. 1.699,00 €
6 shops, 6x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*