Intel 660p 512GB review: de eerste QLC SSD getest!

Meer bits voor minder geld - maar niet zonder nadelen

Door


Conclusie

Intel kiest ervoor om het sata-segment te laten voor wat het is en in plaats daarvan vol in te zetten op nvme-ssd's. Intel produceert zijn eigen 3d-nand en kan zodoende als eerste de overstap naar qlc wagen, wat betekent dat het de 660p erg scherp in de markt kan zetten. Op het moment van schrijven is de verkrijgbaarheid nog niet reuze - kwade tongen spreken over lage yields van het qlc-nand - maar het potentieel van deze technologie mag duidelijk zijn.

De extra capaciteit van qlc-nand gaat ten koste van twee zaken; 1. de intrinsieke snelheid van het geheugen en 2. de levensduur ervan. Het eerste pakt Intel grotendeels succesvol aan met dynamische slc-caching, al werkt dat voornamelijk goed zolang de ssd niet al te vol zit. De prestaties in met name de real-world benchmarks zijn echter prima, vaak rond het niveau van andere instap-nvme's als de Kingston A1000 en Corsair MP300.

Intel 660p 512GB

Een meer heikel punt is de duurzaamheid van de ssd. Intel geeft weliswaar vijf jaar garantie, maar garandeert een lagere hoeveelheid schrijfopdrachten die de 660p moet kunnen doorstaan. Voor de doorsnee gebruiker vormt dat waarschijnlijk geen enkel probleem, maar dagelijks tientallen gigabytes aan usenet-downloads parren of andere vormen van zwaar gebruik zijn een nog minder goed idee dan bij tlc-ssd's. Als opvolger van een harddisk voor relatief betaalbare (maar snelle én stille) data-opslag is de Intel juist uitstekend geschikt.

Nu een qlc-ssd als de Intel 660p nog vrijwel net zo duur is als ssd's met tlc-geheugen, ligt het nog weinig voor de hand om er een aan te schaffen. Als de technologie volwassener wordt is qlc echter, samen met het steeds hoger stapelen van geheugenlagen, één van de vernieuwingen die ons in de toekomst nog veel goedkopere ssd's gaat brengen. We kijken er nu al naar uit!


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*