Motorola Moto G6 versus Moto G review: evolutie van de betaalbare smartphone

Hoe veel beter zijn betaalbare smartphones tegenwoordig?

Door


Conclusie

Sommige marktwatchers denken bij het zien van de zoveelste saaie rechthoek met weemoed terug aan de beginjaren van de smartphonemarkt, een tijd van razendsnelle vernieuwing waarbij snelheid en gebruiksmogelijkheden hand over hand toenamen. Toch is de ontwikkeling over de loop der jaren nog altijd behoorlijk, zoals de vergelijking in deze bespreking uitwijst. Grootste verschil tussen de nieuwe Moto G6 en het origineel is letterlijk en figuurlijk het formaat. Die ontwikkeling past in de marktbrede trend in de richting van 'phablets', apparaten met een schermdiagonaal vanaf 5,5 inch.

Kijken we naar de praktijk, dan zien we tussen de 50 en 300 procent hogere scores in onze benchmarks die de systeemprestaties bepalen. Dat vertaalt zich in een vloeiendere gebruikservaring en de mogelijkheid meer veeleisende apps te draaien - waarbij je ook in dit segment niet meer continu hoeft te schipperen met opslagruimte. Ga je erop uit, dan heb je vast iets aan het enorm verbeterde camerasysteem. De afbeeldingen en filmpjes van de Moto G6 doen de 'modderige' exemplaren van het origineel snel vergeten. Handigheidjes als een vingerafdrukscanner voor snel inloggen en een snelle oplader, in 2014 slechts op topmodellen bereikbaar, zijn nu volkomen doorsnee.

'Volkomen doorsnee' is ook een term waarmee we de Moto G6 zouden kunnen duiden tussen de hedendaagse concurrentie. Het apparaat neemt wat ons betreft toch niet meer zo'n bijzondere positie in in dit prijssegment, als zijn illustere voorganger. Grote pluspunten van dat toestel waren de schone, snelle software en de belofte van regelmatige updates. Die formule past de concurrentie tegenwoordig beter toe. Hoewel de Moto-lijn inmiddels uitkomt onder de vlag van een Chinese fabrikant, timmeren andere smartphonebouwers uit dat land hier voortvarend aan de weg, met in het budgetsegment soms toestellen voor prijzen die te goedkoop lijken om waar te zijn. Daarmee is de Moto G6 geen slechte smartphone - de camera is goed, de systeemprestaties gemiddeld en de accuduur oké - maar niet voldoende om er echt bovenuit te springen.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Motorola Moto G (2013) 8GB Black

Android 4, 8 GB, 4.5 inch, 1280x720, 5 MPixel

Specificaties Testresultaten Reviews

Motorola Moto G6 Blue

Android 8, 32 GB, 5.7 inch, 2160x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

146,00 €

gem. 155,00 €
9 shops, 8x voorraad

Motorola Moto G6 Silver

Android 8, 32 GB, 5.7 inch, 2160x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Prijzen

149,00 €

gem. 156,09 €
6 shops, 5x voorraad

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*