Bluetooth speakers vergelijking: audio om mee te nemen

Diversiteit in 21 smaken

Door


Diverse smaken

We testten zoals gezegd niet minder dan 21 speakers, die onderling aanzienlijk van elkaar verschillen. Het gaat gezien de hoeveelheid te ver om ze alle 21 apart te bespreken. Daarom zullen we eerst enkele algemene zaken bespreken die vooral opvallen, waarna we vier speakers uitlichten en uitgebreider bespreken. Wil je alle specificaties en testdata nog eens rustig bekijken, dan kan je via deze link naar de vergelijkingstabel navigeren.


De PA-45 blinkt uit in mogelijkheden, maar weet qua geluid niet te overtuigen.

Als we dit testveld in ogenschouw nemen, trekt een aantal zaken de aandacht. Zo is het in de eerste plaats opvallend dat er in elke prijsklasse van 50 tot 500 euro behoorlijk wat te kiezen valt. Daarbij geldt wel dat er over het algemeen een duidelijke correlatie is tussen de prijs die je betaalt en de geluidskwaliteit en functionaliteit van de speaker. Wat betreft dat laatste valt de Lenco PA-45 met onder andere een sd-kaartlezer, usb-a poort, gitaar-aansluiting en onboard equalizer positief op – jammer genoeg blijven de accuduur en de geluidskwaliteit achter.

Kijken we puur naar de geluidskwaliteit, dan vallen naast de speakers die we straks apart bespreken een aantal andere apparaten op. In het goedkoopste segment is er bijvoorbeeld de JBL Flip 3 (gem. 113 euro) met een heel aardig geluid. Een stapje hoger zijn het de Ultimate Ears Mega Boom (gem. 169 euro) en de Sony SRS-XB41 (gem. 193 euro) die een prima geluid weten voort te brengen, terwijl de Bose Soundlink Revolve+ het ook lang niet slecht doet (gem. 299 euro). Daarbij biedt de XB41 net als het konijn van BigBen en de Pulse 3 van JBL in meer of mindere mate spectaculaire lichteffecten.   


De Bose Soundlink Revolve+ klinkt goed, maar is wel aan de prijs.

Opvallend is ook dat een meerderheid van de speakers die we hier bespreken op een vorm van waterdichtheid kunnen bogen. Enkel het konijn van BigBen, de PA-45, Flip 3 en Pulse 3 en beide Teufels ontberen dit. Een powerbank optie is minder vaak aanwezig maar ook niet zeldzaam: naast het konijn, de PA-45 en de beide Teufel-speakers, hebben ook de iRoar van Creative, de JBL Boombox en Charge 3 en de Sony SRS-XB41 de benodigde usb-a aansluiting.  

We komen in dit testveld diverse bluetooth versies tegen, variërend van bluetooth 3.0 (PA-45) tot versie 5.0 waarmee de Bose Soundlink Micro, Revolve en Revolve+ van zijn voorzien. Naast de verschillende bluetooth versies valt ook op dat bijna alle speakers in onze accutest langer doen met een enkele acculading dan de fabrikant opgeeft. Wil je het naadje van de kous weten, kijk dan in onderstaande grafiek hoe de deelnemers zich tot elkaar verhouden.


Lees ook deze (slimme) speaker/streamer artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*