Bluetooth speakers vergelijking: audio om mee te nemen

Diversiteit in 21 smaken

Door


Teufel Boomster XL

De Teufel Boomster XL is verschillende opzichten een opvallende bluetooth speaker. Het device kost volgens onze Prijsvergelijker een forse 500 euro en is daarmee samen met de Boombox de duurste deelnemer uit de test. De zwartgekleurde aluminium behuizing geeft de speaker een uiterst stijlvolle en luxueuze uitstraling, waarmee dit apparaat eerder geschikt lijkt voor in de huiskamer dan om mee naar buiten te nemen. Buiten de prijs en stijlvolle voorkomen zijn ook de afmetingen en het gewicht een reden om goed na te denken waar je de speaker mee naar toe neemt; de XL meet 26 x 51 x 20 cm (HxBxD) en weegt bijna 10 kilo. Getuige de meegeleverde draagriem die aan de zilverkleurige metalen knoppen aan de zijkant kan worden bevestigd is dit desondanks echt bedoeld als een portable audioproduct.


De Teufel Boomster XL heeft een stijlvol voorkomen en biedt een prachtig vol en uitstekend gebalanceerd geluid.

De speaker biedt een onboard display dat is opgebouwd uit enkel rode leds, wat aan de fameuze Kitt uit Knightrider doet denken. Er is een FM-radio ingebouwd inclusief een draadantenne die je aan de achterzijde achter een klepje kan opbergen en voor onder andere  input, bass, treble en volume zijn fysieke knoppen aanwezig. Die in totaal elf knoppen vallen als het ware in de behuizing, waardoor ze er niet boven uitsteken. De functie-aanduiding bestaat uit rood oplichtende tekst; een nadeel is dat je bijna recht boven de knop moet kijken om dit af te kunnen lezen.

Uiteraard is er ook gedacht aan een 3,5mm aux ingang en naast de reguliere voedingsaansluiting is er plaats voor een 12 volt power-aansluiting waarmee je de speaker bijvoorbeeld op de accu van je auto kan aansluiten. Hou er wel rekening mee dat de accu van de Boomster XL via deze aansluiting niet wordt opgeladen. Tenslotte is er ook nog een usb-a poort aanwezig waarmee je de accu van 8000 mAh als powerbank kan gebruiken.

De geluidskwaliteit van de Boomster XL is van een ongekend niveau. Volgens Teufel is de XL ook als partyspeaker voor ruimtes tot 30 m² te gebruiken en daarmee zegt het niets te veel. Het volume dat bereikt wordt is indrukwekkend en de balans tussen hoog, midden en laag zal waarschijnlijk de gemiddelde audiofiel meer aanspreken dan bijvoorbeeld JBL’s Boombox, die meer de nadruk legt op het laag - en daarmee een andere doelgroep. Bijna overbodig, maar mocht je het geluid nog willen aanpassen kan je onboard zowel bas als treble nog aanpassen naar je eigen smaak.

De accu van de XL houdt het zo’n 16 uur vol tijdens onze accutest. Op zichzelf een prima score, maar wel beduidend minder dan de 40,5 uur die de directe concurrent van JBL op dit onderdeel laat noteren. Nog een opvallend verschil met JBL – en de overgrote meerderheid van de andere fabrikanten – is dat Teufel geen eigen app heeft. Wat ons betreft is dit geen ramp; firmwareupgrades zijn via een pc of Mac mogelijk en de meeste instellingen die je via een app zou regelen zijn op de speaker zelf aanwezig. 


Lees ook deze (slimme) speaker/streamer artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*