Bluetooth speakers vergelijking: audio om mee te nemen

Diversiteit in 21 smaken

Door


Inleiding

Muziek luisteren is al lang niet meer gebonden aan een artiest, genre, wijze of plaats. Dankzij muziekstreamingdiensten luister je wanneer, met wie en waar je wilt naar de muziek van jouw keuze. Verkies je een wijze zonder draad dan is een bluetooth speaker een prima keuze: wij testen maar liefst 21 exemplaren.


Nog niet zo lang geleden testten we negen sets volledig draadloze in-ear koptelefoons, deels omdat draadloze verbindingen in ons leven een steeds belangrijkere rol spelen. Of je het nu hebt over het wifi-netwerk dat je router genereert, de 4G-verbinding waarmee je smartphone met internet verbonden is of de bluetooth-connectie die in-ears gebruiken, draadloos zijn ze allemaal. Dat heeft natuurlijk de nodige voordelen: geen kabels betekent vaak meer mobiliteit, minder beperkingen en opgeruimdere huizen. Aan de andere kant betekent het soms ook dat je een apparaat sneller kwijt kan raken – denk aan een in-ear dopje – en een radioverbinding is nog steeds storingsgevoeliger dan een bekabelde connectie. Bovendien kost het zenden en ontvangen van informatie over een draadloze verbinding de nodige stroom.

Toch zullen de meeste mensen het erover eens zijn dat in het geval van een speaker de mogelijkheid om deze draadloos via een bluetooth-verbinding aan een afspeeldevice zoals een smartphone of tablet te koppelen zeker van waarde kan zijn. Het geeft je tenslotte de mogelijkheid om je muziek overal mee naar toe te nemen. Of je nu tijdens de afwas graag meezingt, in de tuin ligt met een deuntje of in het park met je vrienden naar je favoriete muziek luistert: een bluetooth speaker biedt altijd uitkomst. Bovendien heb je vaak tevens de beschikking over een ingebouwde microfoon waarmee je ook telefoongesprekken kan voeren terwijl je je handen vrij houdt. Daarmee zijn we er nog niet, want diverse speakers op de markt kan je ook nog als powerbank gebruiken, de nodige lichteffecten laten tonen en met een app samen met een ander exemplaar in een stereo-opstelling beluisteren.    


De Sony SRS-XB41 geeft een fraaie lichtshow weg.

Blauwtand

Ondanks de algemene nadelen van een draadloze radioverbinding staat de techniek ook in het geval van bluetooth gelukkig niet stil. Dit draadloze protocol werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw bedacht door de Nederlander Jaap Haartsen onder de vlag van de Zweedse fabrikant Ericsson, dat een goedkope radioverbinding voor de korte afstand wilde ontwikkelen. Haartsen gaf het project als werktitel ‘bluetooth’ naar Harald Blauwtand, de legendarische Vikingkoning die zich tot het christendom bekeerde en zodoende Zweden kerstende.

De werktitel bleek zo pakkend dat het tot officiële merknaam werd gebombardeerd en de implementatie van de techniek bleek uiterst succesvol. We zijn inmiddels al weer toe aan de vijfde grote iteratie (5.0) van bluetooth, die steeds vaker wordt toegepast en in tal van apparaten is ingebouwd. De achterliggende (sub)versies bevatten elk tal van verbeteringen op de gebied van bereik, energiezuinigheid, storingsgevoeligheid en snelheid. Mede dankzij deze ontwikkelingen kunnen bluetooth speakers ook steeds meer bieden aan de kritische luisteraar. Overigens is bluetooth grotendeels downwards compatible: voor het simpelweg beluisteren van muziek volstaat vrijwel altijd een ouderwetse bluetooth 2.1 chip.


Lees ook deze (slimme) speaker/streamer artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*