High-end routers review: volmaakte standaard

Het beste van 802.11ac

Door


TP-Link Archer C5400

Van het Chinese TP-link dat in Nederland zonder twijfel de marktleider is op het gebied van routers kregen we een Archer C5400 opgestuurd. Het topmodel van TP-link is sinds oktober 2016 op de markt en is voor een gemiddelde prijs van 269 euro in onze Prijsvergelijker te vinden. Met een beetje zoeken kan je daar overigens nog wel een tientje of twee vanaf krijgen, waardoor het apparaat het goedkoopste model uit het testveld is. Je krijgt voor de relatief schappelijke prijs een volledig uitgeruste AC5400-router met 1000 Mbit/s op 2,4 GHz en twee keer 2167 Mbit/s op 5 GHz.


TP-Link Archer C5400

Wie de Archer C5400 uit de doos haalt zal het niet ontgaan dat de router op de acht externe en uitklapbare antennes na zowel qua gewicht als ontwerp wel iets van een flinke stoeptegel wegheeft. Wanneer je de antennes uitklapt blijft er een 8-puntige stervorm over in de volledige zwarte behuizing met in het centrum ervan de merkaanduiding van TP-Link. Aan de achterzijde treffen we de gebruikelijke configuratie van vier gigabit lan-poorten en een enkele wan-poort aan, die keurig in een metalen jasje zijn gestoken. Verder heeft de C5400 zowel een usb 2.0 als een usb 3.0-aansluiting en fysieke knoppen om de radio’s, internetverbinding en led’s in- en uit te schakelen.

TP-Link is één van de fabrikanten die haar gebruikers de optie van een Nederlandstalige interface biedt, iets dat we zeker kunnen waarderen. De interface biedt een handige installatiewizard en is over het algemeen vlot in het gebruik. De indeling van de gui is verdeelt tussen een basis- en een geavanceerde tabblad, zodat zowel pro users en beginners hun weg zullen kunnen vinden. Er is tevens de mogelijkheid om je als gebruiker te registeren bij TP-link, maar dat is optioneel. Als je de C5400 op afstand wilt kunnen beheren via de Tether app (iOS & Android) is registratie wel een verplicht nummer.  

De TP-Link Archer schrijft bij de reguliere doorvoertests op 5 GHz snelheden tussen de 311 en de 573 Mbit/s, bij de 3x3 tests zien we zelfs snelheden tussen de 612 en 703 Mbit/s. Op 2,4 GHz zijn we zeer tevreden met de behaalde snelheden tussen de 124 en 151 Mbit/s. Bij de line of sight test meten we op 5 GHz 30 MB/s (Lan-Wlan) en 26 MB/s (Wlan-Lan), waar we op de lagere frequentie 9 en 8 MB/s noteren. Door de muur blijft daar respectievelijk 26 en 18 MB/s (5 GHz) en 7 en 8 MB/s (2,4 GHz) van over.


Dossier

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*