High-end routers review: volmaakte standaard

Het beste van 802.11ac

Door


Asus ROG Rapture GT-AC5300

De ROG Rapture GT-AC5300 is het paradepaardje uit de stal van Asus. De router is sinds juli 2017 op de markt en kan voor een gemiddelde prijs van maar liefst 393 euro gevonden worden in onze Prijsvergelijker. Op het moment van schrijven is het apparaat echter ook goed vindbaar voor twee tientjes minder. De Rapture GT-AC5300 heeft een maximale gecombineerde wifi-snelheid van 5334 Mbit/s, bestaande uit 1000 Mbit/s op 2,4 GHz en 2167 Mbit/s op beide 5 GHz radio’s.


Asus ROG Rapture GT-AC5300

Deze gamingrouter heeft een opvallend uiterlijk, dat wel iets weg heeft van Stonehenge. De combinatie van een zwart design met oranje accenten en enigszins bizarre, asymmetrische vormen worden gecomplementeerd door een vierkant ventilatierooster met het Republic of Gamers logo erop. Ondanks de toch eveneens hoog gepositioneerde concurrentie in dit testveld is de ROG Rapture één van de weinige routers met twee usb 3.0 poorten. Naast de enkele wan-poort krijg je maar liefst acht gigabit lan-poorten tot je beschikking. Daarvan kan je bovendien de bandbreedte van poort 1 en 2 en 5 en 6 combineren tot een twee keer zo snelle verbinding, een techniek die beter bekend staat als link aggregation (802.3ad).

De webinterface van de ROG Rapture is in feite de reguliere gui die we al jaren van Asus kennen met een ROG-skin (lees: veel zwarte en rode elementen) er over heen geplakt. De gui ontbeert nog immer ondersteuning voor de Nederlandse taal, maar de vlot reagerende interface - die bovendien door de jaren heen zeer herkenbaar is gebleven - maakt een hoop goed. Naast de webinterface biedt Asus haar gebruikers ook de mogelijkheid om de ROG Rapture te beheren met een eigen app; Asus Router (iOS & Android). Deze app biedt weliswaar niet zoveel mogelijkheden als de gui, maar je komt er als gebruiker een heel eind mee. Ook de app is gebruiksvriendelijk ingericht en heeft een eigentijds design meegekregen.  

Dan over naar de prestaties. De ROG Rapture presteert binnen dit zware testveld uitmuntend. Bij de reguliere doorvoertests op 5 GHz weet de router snelheden tussen de 467 en 695 Mbit/s te halen, terwijl bij de 3x3 test maar liefst 776 Mbit/s per seconde wordt aangetikt. Op 2,4 GHz domineert de router net zo goed met snelheden tussen de 145 en 157 Mbit/s. Op 5 GHz meten we bij de eerste praktijktest (line of sight) snelheden van 27 MB/s (Wlan-Lan) en 38 MB/s (Lan-Wlan). Door de muur heen blijft daar respectievelijk 16 MB/s (Lan-Wlan) en 19 MB/s (Wlan-Lan) van over.


Dossier

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*