Ultra HD update: 23 monitoren op de testbank

HDR in opkomst, 144 Hz (nog) peperduur

Door


Uniformiteit

De wituniformiteit is bij de meeste geteste ultra hd-monitoren heel behoorlijk, met slechts vijf modellen die in het meetpunt met de laagste helderheid minder dan 80% van de hoogste helderheid produceren. 

  • Laagste t.o.v. hoogste wit
  • Gemiddelde t.o.v. hoogste wit

Bij zwart zien we meer variatie, maar ook hier doet ruim de helft het heel behoorlijk. Dit blijft een punt waar consumentenmodellen het veelal toch wat minder doen dan (duurdere) zakelijke monitoren.

  • Laagste t.o.v. hoogste zwart
  • Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart

Op de productpagina's en op de pagina's hiervoor met de afzonderlijke besprekingen vind je screenshots van de uniformiteits deelmetingen. Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

  • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
  • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
  • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
  • Bij de kleurtemperatuur zijn de vakjes blauwer gekleurd naarmate de metingen hoger zijn, geler naarmate ze lager zijn.
  • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*