Ultra HD update: 23 monitoren op de testbank

HDR in opkomst, 144 Hz (nog) peperduur

Door


Kleurweergave

De kleurweergave van monitoren beoordelen we altijd op een aantal verschillende aspecten. Om te beginnen kijken we naar de kleurtemperatuur, een goede indicatie van hoe neutraal de kleuren zijn. Rond de 6500 K is goed, tussen 6000 en 7000 K is acceptabel, daarboven of eronder is sprake van een duidelijke kleurzweem. Alleen de BenQ BL2711U en de twee Lenovo's zitten wat te hoog, met een blauwzweem tot gevolg in de standaardmodus. 

Kleur- en grijswaardenafwijking

We meten de kleur- en grijswaardenafwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

De testresultaten hier spreken boekdelen: de weergavekwaliteit van ultra hd-monitoren qua kleuren is tegenwoordig gewoon goed. Laten we wel zijn, waar een resultaat onder de 3 als onzichtbaar voor de meeste ogen wordt aangehouden, zijn kleinere afwijkingen dan 5 nog altijd heel acceptabel. Slechts 9 modellen hebben een afwijking groter dan 3, en maar liefst 7 monitoren blijven onder de 2.

  • Kleurafwijking
  • Color checker-afwijking
  • SD Color checker

Een goede neutrale grijsweergave is lastiger, al blijkt dat sommige monitoren daar duidelijk meer moeite mee hebben. Bij de Lenovo P27u moeten we opmerken dat die het in srgb- en AdobeRGB-modus een stuk beter doet. 

  • Grijsafwijking
  • SD Grijsafwijking

Gamma 

Qua gamma-weergave zien we geen gekke uitschieters, geen waardes onder de 2 of boven de 2,4 - dat is gewoon prima.

  • Gemiddeld gamma
  • Afwijking van 2,2
  • SD gamma


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*