Ultra HD update: 23 monitoren op de testbank

HDR in opkomst, 144 Hz (nog) peperduur

Door


4K nu en toekomst

Voordat we daartoe over gaan, wat valt er nog meer te melden als we om ons heen kijken in de 4K-monitormarkt, medio 2018, afgezien van dalende prijzen en een groeiend aanbod? Om te beginnen de constatering dat de prijzen weliswaar dalen, maar niet zo snel als je zou hopen. Kon je een jaar geleden een ultra hd-beeldscherm met wat moeite vinden voor rond de 350 euro, ligt die grens nu niet bijzonder veel lager. Onder de 300 euro is mogelijk, zeker, maar dan heb je ofwel een exotisch model, ofwel een exemplaar uit de bargain bin. Van de 20 hier besproken modellen zijn er maar drie die (net) voor minder dan 300 euro te vinden zijn.

Wel is de prijs van het middenveld aardig aan het zakken – een jaar geleden was 600 euro voor een 27-inch ips-model gangbaar, nu zien we bedragen die zeker 100 euro lager liggen, vaak nog wel wat meer. Hoe dan ook is de prijsval niet te vergelijken met wat in een vergelijkbare periode in televisieland heeft plaatsgevonden.

Qua innovatie valt er ook niet heel veel te melden. Hdmi 2.0 is inmiddels gelukkig ingeburgerd, dus we zijn niet meer tot louter displayport 1.2 veroordeeld. Hdmi 2.1 staat echter alweer om de hoek klaar. Hdr doet mondjesmaat zijn intrede, maar in de meeste gevallen in dit testveld gaat het om lippendienst aan de standaard. Hoge piekhelderheden of een grote kleurruimte zien we niet samen bij de meeste van deze modellen. Er zijn een paar uitzonderingen, die laten zien dat de toekomst niet alleen rooskleurig is, maar ook bijzonder helder en mooi verzadigd. Uiteraard moet je daarvoor nog wat dieper in de buidel tasten.

Wat we verder overwegend missen in dit testveld, maar ook in de markt: modernere aansluitingen. We zien welgeteld vier schermen met displayport 1.4, en voor hogere frequenties dan 60 Hz is dat in combinatie met HDR alleen toereiken bij gebruik van displayport stream compression, een techniek die de twee G-Sync HDR-monitoren die momenteel op de markt zijn niet beheersen. Dientengevolge moeten die hun toevlucht nemen tot een andere vorm van, lossy, compressie: chroma subsampling. 

Toekomst

Natuurlijk staan de ontwikkelingen niet stil. Op basis van gesprekken met alle toonaangevende monitorfabrikanten kunnen we stellen dat komend jaar interessant wordt voor wie tot dusver de kat uit de boom keek als het ging om 4K. Een veel gehoorde verzuchting onder onze reviews is dat men 144Hz-weergave mist. Niet vreemd gezien de populariteit van pc gaming en de meerwaarde hiervoor van een hoge verversingsfrequentie. Ook voor ultra hd, dat geen enkele courante videokaart met 144 beelden per seconden kan aanleveren, is er een voordeel - simpelweg omdat de frames wanneer ze eenmaal gerenderd zijn, in minder dan de helft van de tijd op het scherm staan als bij 60 Hz schermen. Los daarvan is een 144Hz 4K-beeldscherm een stuk meer toekomstklaar dan een 60Hz-exemplaar, en je koopt monitoren doorgaans voor een langere gebruikstijd. 

Betaalbare 144 Hz

Het goede nieuws is dan ook dat we in de loop van volgende jaar - denk aan het tweede kwartaal, dus april of mei - vermoedelijk een stuk betaalbaardere 144Hz ultra hd-monitoren mogen verwachten dan degene die er nu zijn. Uiteraard zullen dat eenvoudiger modellen zijn: een tn-paneel, en de kans op hdr-onderstening of een full array local dimming backlight is nihil. De prijs zal echter een stuk lager liggen, we horen bedragen rond de 600 euro. Dat is vergelijkbaar met de prijs waarop 60Hz 4K tn-monitoren een paar jaar geleden werden geïntroduceerd, en die kosten inmiddels ongeveer de helft. In het voetspoor van de 144Hz-modellen gaan we ook 75Hz-exemplaren zien, die waarschijnlijk niet veel duurder worden dan de huidige instapmodellen. Beide varianten zullen Freesync compatible zijn, wat helaas weinig waarde toevoegt in een markt waarin Nvidia dominant is en Intel nog altijd geen onderstening biedt voor adaptive sync.

DCI-P3

Een tweede ontwikkeling is dat veel fabrikanten inzetten op standaard ondersteuning van dci-p3. Deze grotere kleurruimte maakt uiteraard onderdeel uit van de hdr10-standaard, alsmede van DisplayHDR 600 en 1000 van Vesa, en van G-sync hdr, maar biedt ook op zichzelf potentieel meerwaarde. Steeds meer programma's zijn voorbereid op een zogeheten wide color gamut, en monitoren die dit kunnen weergeven zullen straks aanmerkelijke fraaiere foto's en video's laten zien. Er komt een tijd dat we de huidige srgb-standaard maar als een flets aftreksel gaan beschouwen. 


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*