Ultra HD update: 23 monitoren op de testbank

HDR in opkomst, 144 Hz (nog) peperduur

Door


Inleiding

Hoewel nog altijd niet mainstream, is de trend duidelijk: ultra hd-monitoren zijn er in steeds meer soorten en maten, met steeds lagere prijzen. In dit artikel bespreken we 23 modellen die we het afgelopen half jaar hebben getest.


Vaak zijn onze vergelijkende tests thematisch. Wanneer het over monitoren gaat, hebben we het bijvoorbeeld over gamingmodellen, of een bepaald formaat of resolutie. Lange tijd was ook het aanbod aan ultra hd-modellen, oftewel met 3840x2160 pixels, voldoende overzichtelijk om met een regelmatige round-up een aardig compleet beeld te geven van wat je zoal kunt kopen.

Dat is inmiddels niet meer het geval. De hoeveelheid 4K-beeldschermen in de al dan niet digitale winkelschappen is zo groot, dat je ook hier deelselectie zou moeten maken. Bijvoorbeeld alleen 27-inch modellen, of alleen exemplaren voor beeldbewerking. Wellicht doen we dat een volgende keer, maar hier bespreken we gewoon de meest recent geteste uhd-monitoren.

Koopgids

Natuurlijk bieden we meer mogelijkheden om een keuze voor aanschaf te maken. Zoals de koopgids 4K-monitoren, bijgewerkt met de testresultaten van de hier besproken modellen. Met deze koopgids vind je snel de beste koop per formaat, gebruiksdoel of prijsklasse.

Uiteraard hebben we voor deze round-up, die eerder verscheen in Hardware.Info Magazine #3/2018, alle fabrikanten benaderd met de vraag of ze nog wat nieuws voor ons hadden. Dat had een heel aantal zeker, met de eclectische selectie die je nu voor je ziet als resultaat. We bespreken ze per merk, en vergelijken niet alleen met de andere modellen in de test, maar ook met eerder geteste en nog verkrijgbare modellen.

Testveld: een update

Zoals gezegd bespreken we hier de schermen die ons lab bereikten sinds begin 2018, mede na wat extra aanmoediging van de fabrikanten. Hierdoor is het testveld een allegaartje, maar we testen voldoende ultra hd-monitoren om er zinnige dingen over te zeggen in de context van de markt. Uiteraard heeft het weinig zin om een 24-inch kantoormodel te vergelijken met een 43-inch entertainmentscherm, dus dat doen we dan ook niet.

De schermen die we getest hebben zijn: de Acer ET430K en KG281Kbmiipx, de Asus ProArt PA32UC-K, de BenQ BL2711U, EL2870U en EW3270U, de Dell UltraSharp U2718Q, de Eizo FlexScan EV2785, de Iiyama ProLite B2875UHSU en ProLite X3272UHS-B1, de Lenovo ThinkVision P27u en ThinkVision X1, de LG 24UD58-B, 27UD59-B, 27UD88-W, 27UK650-W, 27UK850-W en 32UD59-B en de Philips 272P7VPTKEB en Momentum 436M6VBPAB. Daarnaast hebben we voor deze productie de Asus RoG Swift PG27UQ en de Acer Predator X27 toegevoegd.

De Samsung U28H750 bereikte ons te laat voor de papieren editie van dit artikel, maar vind je wel terug in deze online versie. Verder hebben we alle courante uhd-modellen van dit merk al getest. Van dat andere Koreaans bedrijf, LG, hadden we een flinke achterstand, dus die is juist oververtegenwoordigd. We benadrukken het nog maar eens: dit is een update, geen vergelijkende test in de klassieke zin van het woord.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*