HP Pavilion 15-cw0500nd review: mooie Ryzen laptop met achilleshiel

Prima configuratie en prestaties voor de prijs, de accuduur valt erg tegen

Door


Conclusie

Dus wat vinden we onder de streep van de HP Pavilion 15-cw0500nd, een heuse designnotebook op basis van AMD-techniek? Er is veel om enthousiast van te worden, laten we dat vooropstellen. HP heeft een fraai chassis gemaakt, met een mooie afwerking. Het is misschien niet het stevigheidsniveau van een twee keer zo dure lichtgewicht, maar die zijn niet voor niets twee keer zo duur. Er is ook veel voor te zeggen dat je zelf nog wat kunt onderhouden in het binnenwerk - de aparte bodemplaat maakt hem ook weer wat minder stijf dan een unibody zou zijn. Hoe dan ook, over smaak kan je twisten, maar deze Pavilion ziet er luxer uit dan het prijskaartje doet denken en ook in de hand komt hij zo over.

Daar komt bij dat het binnenwerk gevuld is met overwegend prima componenten. De AMD processor kan zich qua prestaties prima meten met de populaire quad-core Intel Core i5-8250U en dat is indrukwekkend. 8 GB geheugen is gewoon voldoende en bovendien op te waarderen, en de gekozen ssd is in deze prijsklasse een topper, waardoor de laptop lekker vlot reageert. Bijzonder vermeldenswaard is de uitstekend presterende wifi-kaart.

What's not to like? Helaas een aantal cruciale onderdelen. De luidruchtige koeling moet genoemd worden. Verder, het beeldscherm is typisch voor dit klassement: onderverzadigd en niet erg kleurecht, maar helaas is het ook weinig helder en dat doet de vergelijkbaar geprijsde concurrentie veelal beter. Laat je niet gek maken door ips-labeltjes. Het tweede punt is pijnlijker: de accuwerkduur. Traditioneel een zwak punt van laptops met AMD aan boord, en ook bij de desktop zien we dat het bedrijf op dit vlak gewoon geen gelijke tred houdt met Intel: de processors verbruiken nog altijd (wat) meer. Bij mobiele apparaten is dat sneller zichtbaar, in een kortere accuduur. Op de keper beschouwd is 4 uur gewoon gebruik en 3 uur intensief gebruik niet heel slecht, maar anno 2018 is het onder de maat. Zeker aan zo'n lekker mobiel apparaat doet het afbreuk, en daarmee is de accu de achilleshiel van deze notebook. Beter had HP hem 100 gram zwaarder gemaakt als dat een langere werkduur zou betekenen.

Deze Pavilion lijkt overwegend iets goedkoper dan veel vergelijkbare 15,6 inch modellen op Intel-basis, maar het verschil is niet zó groot, dat we hem een Great Value award kunnen meegeven. Daarvoor zou ofwel het scherm, ofwel de accu beter moeten werken. Het is een enorme vechtmarkt, waardoor de kans groot is dat je ook voor een vergelijkbare prijs een model op basis van de blauwe fabrikant kunt vinden, waarmee je voor de lange termijn toch meer tevreden bent. 

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Laptop, Qwerty US, AMD Ryzen 5 2500U, 8 GB, 15.6 inch, 1920x1080, AMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics, 256 GB, Windows

Specificaties Testresultaten Reviews

Dossier

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*