HP Pavilion 15-cw0500nd review: mooie Ryzen laptop met achilleshiel

Prima configuratie en prestaties voor de prijs, de accuduur valt erg tegen

Door


Inleiding

Een laptop met een AMD-processor verkopen, dat was jarenlang alleen weggelegd voor mensen die het marktaandeel van Gazelle en Batavus onder de vissenpopulatie konden laten stijgen. Niet zo gek, want de processorachterstand van het merk was op de mobiele markt zo mogelijk nog groter dan op de desktop. Sinds Ryzen in laatstgenoemd segment de inhaalslag heeft gemaakt, durven de notebookfabrikanten ook af en toe weer een laptop op basis van AMD's nieuwste generaties uit te brengen. Dat levert soms verrassend mooie machines op, zoals de HP Pavilion 15-cw0500nd. Wij voelden deze lichtgewicht 15-inch notebook aan de tand. 


Doorgaans onthouden we ons van oordelen over het uiterlijk van producten, en ook hier zullen we het niet meewegen in de conclusie - maar deze Pavilion is gewoon mooi. HP combineert een zilverkleurige basis met een kap in een bijzonder fraaie tint blauw, waarop het eigen logo trots in glimmend zilver prijkt - helaas al snel omringd door vingerafdrukken, waar dit aluminium wel erg gevoelig voor is. 

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Het is een 15-inch notebook, maar wel een met een heel bescheiden gewicht van amper 1,7 kilo. Ook de dikte valt mee met 1,8 cm. Een machine kortom die je prima mee kunt nemen, en die door zijn grotere scherm qua werkcomfort potentieel een streepje voor heeft op het momenteel zeer populaire 13,3-14 inch segment. Daar komt bij dat het prijskaartje best meevalt, waarover hieronder meer.

Uitvoeringen en prijs

HP heeft voor een notebookfabrikant op zich een vrij heldere segmentering, maar dat gaat vooral op voor de luxere productlijnen. Daar zijn de Envy's en de Spectres nog wel uit elkaar te houden. Voor de massamarkt heeft het bedrijf maar twee smaken, Pavilion en louter een kaal typenummer. Deze notebook op basis van AMD-techniek mag wel de Pavilion naam dragen, maar er zijn honderden (zo niet duizenden) Pavilion 15-modellen. Om die reden plakt men de letter- en cijferbrij -cw0500nd aan de naam vast, en als je echt exact wilt weten welke uitvoering we hebben getest, dan is het de 4PN18EA-editie. Waarvan akte.

We konden zo gauw geen varianten van deze machine achterhalen, wat niet gek is: een AMD-notebook is niet bij voorbaat een succes, dus tien verschillende versies zou het experiment alleen maar duurder maken. 

Ondanks de luxe materialen en uitstraling, heeft HP het prijskaartje bescheiden gehouden. Je koopt deze machine voor pakweg 650 euro, in onze Prijsvergelijker zien we hem ook nog wel voor iets minder. Wat je daarvoor krijgt, lees je in deze review.

In het kort

De HP Pavilion 15-cw0500nd laat goed zien dat laptops op AMD-basis niet meer de achterblijvertjes van de klas zijn. Deze notebook kan in vrijwel alle opzichten gelijke treden houden met de concurrentie op basis van een Intel-chip. Hij heeft één grote makke, en dat is dat de accuduur te kort is in vergelijking met die concurrentie. Dat maakt hem voornamelijk interessant voor wie hem relatief weinig zal meenemen, maar dat is niet de eerste toepassing waar je bij zo'n mooie, lichte notebook aan denkt.

  • Accuduur blijft ver achter op Intel-modellen
  • Matige kleurechtheid en helderheid beeldscherm
  • Hoorbare koeling
  • Zeer goede prestaties
  • Lekker vlotte opslag
  • Uitstekende wifi-voorziening

In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Laptop, Qwerty US, AMD Ryzen 5 2500U, 8 GB, 15.6 inch, 1920x1080, AMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics, 256 GB, Windows

Specificaties Testresultaten Reviews

Dossier

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*