HP Pavilion Gaming 15 review: knallen zonder fratsen

Middenklasse prestaties voor een (bijna) entry level prijs

Door


Toetsenbord, touchpad en scherm

HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)

De HP Pavilion Gaming 15 heeft een full-size toetsenbord, inclusief numeriek deel dus. Het heeft een aardige hoeveelheid travel, de aanslag houdt niet over: er valt mee te gamen, landurig typen is minder prettig doordat niet alle toetsen even stabiel aanvoelen. Ze zijn wel voldoende groot, voldoen van een duidelijke opdruk en verlichting (blauw-wit, kan aan of uit zonder verdere instelmogeljikheden). 

De cursortoetsen zijn voor een gaming notebook een beetje een teleurstelling, zo'n samengeperst eilandje met miniatuur op- en neerpijltjes is niet echt bruikbaar voor snelle actie. Het numerieke deel als cursoreiland gebruiken is dan een voor de hand liggende oplossing, die ook prima functioneert. 

 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)
 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)
 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)
 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)

Het touchpad is glad, iets verzonken en niet Microsoft Precision-gecertificeerd. Het volstaat, maar we hebben wel eens luxer gezien. In dit geval was vooral groter prettig geweest, en idealiter een glazen oppervlak, gelijk aan de hoogte van het omliggende metaal - met hooguit een klein randje om de grenzen te markeren.

Beeldscherm

Het gebruikte paneel is er een gebaseerd op ips-technologie, in dit geval een ahva-model afkomst van BOE. Dat is een grote panelfabrikant die we doorgaans niet als eerste associëren met schermen van topkwaliteit. Wel belooft de gebruikte techniek fatsoenlijke kijkhoeken, en die zijn dan ook niet slecht.

 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)
 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)
 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. Zetten we die in een grafiek met zowel vergelijkbaar geprijsde als duurdere notebooks, dan blijft de Pavilion Gaming 15 wel erg onderaan hangen qua helderheid. We noteren nog geen 230 cd/m² voor het model met de GTX 1060 Max-Q, en amper 10 candela meer voor het exemplaar met de GTX 1050. Dat is prima verklaarbaar door individuele variatie tussen panelen. De lage helderheid heeft wel een dieper zwart tot gevolg, en dat levert de Pavilion Gaming 15 mooie  contrastwaardes op, zeker voor het duurdere model.

Het kleurbereik is echter erg laag, we meten 66,4% van de srgb-kleurruimte en dat duidt op weinig verzadigde, een beetje fletse kleuren - wat we op het scherm ook terugzien als we het naast een beter exemplaar zetten. Dit is momenteel zo'n beetje de standaard in het betaalbare segment. Op een 500-euro notebook zouden we er dan ook verder geen woord aan wijden, maar deze Pavilion Gaming 15 kost meer dan 1300 euro en dan verwachten we gewoon een beter scherm. Dat gaat des te sterker op als we kijken naar de kleurafwijking, waar de twee getest uitvoeringen zich beide in de onderste helft van de grafiek bevinden met een kleurafwijking van 7,6 of zelfs 9,6. De duurdere variant onderscheidt zich wel positief met een mooi neutraal wit en dus een lage grijsafwijking, het goedkopere model doet dat een stuk minder goed. Het lijkt erop dat er nogal wat variatie is tussen de panels van de verschillende Pavilion Gaming 15-modellen, dus de vraag is wat je krijgt wanneer je er eentje bij een willekeurige winkel aanschaft.

 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)
 • HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd (4TT86EA)

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

 

Responstijden

De HP Pavilion Gaming 15-cx0510nd heeft een 60Hz paneel, dus de responstijden hoeven niet geweldig te zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen ondergrens is, maar die wordt ook niet gehaald door deze notebook - we meten 19,9 ms op de 20%-80% grijs-grijs transitie, en dat is te langzaam om elke seconde 60 nieuwe beelden te tonen zonder ghosting. Het is wel marginaal sneller dan de twee andere 60Hz gaming notebooks die we recent getest hebben, maar houdt rekening met naijleffecten bij bepaalde lastige kleurovergangen bij snelle bewegingen.

 • 0%-100%
 • 100%-0%
 • 20%-80%
 • 80%-20%

 


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*