Eén is beter dan twee: Samsung C43J890 ultrawide monitor review

Zakelijke topper met gaming-genen

Door


Kleurweergave

De kleurweergave van monitoren beoordelen we altijd op een aantal verschillende aspecten. Om te beginnen kijken we naar de dekking van de srgb-kleurruimte, die bij de Samsung C49J890 keurig is met 98,4 procent. Het roodpunt ligt niet helemaal goed en groen is licht oververzadigd, maar niet op een wijze die je gaat zien in het dagelijks gebruik.

Samsung C43J890

Het zegt wel iets over de gemiddelde kwaliteit van ultrawide qhd-monitoren, dat de prima score van Samsung nochtans niet meer oplevert dan een plekje in de onderste regionen van de grafiek. Het moge duidelijk zijn, dat dit geen brevet van onvermogen is, maar een teken van de kwaliteit van dit marktsegment.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Ook die is bij de C43J890 netjes op orde, met een waarde van 6606 K blijft de afwijking van de gewenste 6500 K keurig binnen de perken.

Kleur- en grijswaardenafwijking

We meten de kleur- en grijswaardenafwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Op het vlak van de kleurafstelling weet de Samsung C43J890 zich zeer positief te onderscheiden. We meten een waarde van 1,48 puur voor kleuren en 1,37 als we ook grijswaarden in het gemiddelde meenemen. Dat is ver onder de kritische grens van 3, en daarmee voor het menselijk oog niet zichtbaar.

  • Kleurafwijking
  • Color checker-afwijking
  • SD Color checker

Ook de grijsafwijking is bijzonder laag, Samsung steekt hier Dell naar de kroon en dat is een prestatie van formaat.

  • Grijsafwijking
  • SD Grijsafwijking

  • Samsung C43J890
  • Samsung C43J890

Gamma 

Bij de gammawaarde zien we geen afwijking van de constateringen tot dusver: een gemiddelde waarde van 2,21 is nagenoeg perfect, en de standaarddeviatie is de laagste die we in dit testveld zien, oftewel de deelmetingen zijn alle ook bijzonder consistent.

  • Gemiddeld gamma
  • Afwijking van 2,2
  • SD gamma

Samsung C43J890


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Samsung C43J890

43 inch, 3840x1200, 94 ppi, VA / MVA / PVA, Gebogen scherm, 120 Hz, HDMI, DisplayPort, 5 ms, 300 cd/m², 3000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

809,49 €

gem. 830,73 €
5 shops, 5x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*