De beste tv’s van 2018: LG, Philips, Panasonic, Samsung en Sony

OLED en LCD topmodellen van alle grote merken getest

Door


QLED in de herhaling

Van de grote vijf maken er dus vier gebruik van oled-panelen voor hun high-end televisies, maar marktleider Samsung blijft bij lcd. Of, zoals Samsung het zelf noemt, QLED. Over de ongelukkigheid van die naamgeving en het feit dat QLED erg op OLED lijkt hebben we vorig jaar uitgebreid geschreven, dat doen we nu dus niet opnieuw. Feit blijft dat Samsung’s qled televisies gewoon gebruik maken van va-lcd-panelen, die aan de achterzijde voorzien een plastic film waarin zogenaamde quantum dots zijn verwerkt. Deze nano-kristallen kunnen licht omzetten in een andere golflengte. Bij Samsung’s qled-televisies wordt een deel van het licht dat de blauwe backlight-leds uitstralen omgezet in groen en rood licht. Het resultaat daarvan is dat het kleurbereik véél groter is dan wat met standaard witte leds bereikt kan worden.

Samsung past al enige jaren quantum dot backlights toe in haar duurdere modellen. In eerste instantie werden deze als SUHD aangeprezen, sinds 2017 spreekt Samsung over QLED. Die overstap ging vorig jaar gepaard met een flinke prijsverhoging, terwijl Samsung full array local dimming tegelijkertijd juist in de ban deed. Dat bleek geen gelukkige combinatie, want hoewel Samsung’s 2017 qled televisies qua prijs op hetzelfde niveau zaten als de oled-tegenhangers van de concurrentie en de schermen qua kleurbereik en helderheid zelfs beter waren, vielen de televisies tegen als het ging om zwartweergave en kijkhoeken.

Dit jaar wil Samsung diezelfde fout niet nogmaals maken. De qled range voor 2018 is uitgebreid met goedkopere modellen aan de onderkant van de line-up, en met een topmodel aan de bovenkant waarbij de Koreanen alle remmen hebben losgegooid. De nieuwe Q9FN beschikt namelijk wél over een full-array backlight, en wel met 320 individueel dimbare zones bij de 55 inch versie en zelfs 480 zones bij de grotere modellen. Daarmee kan de Q9FN in theorie niet alleen heel heldere highlights – véél helderder dan oled-televisies - maar ook perfect zwart weergeven.

Allemaal goed voor SDR

Bij de persintroducties komen we regelmatig buitenlandse collega’s tegen die niet alleen televisies testen, maar daarnaast ook kalibraties uitvoeren bij veeleisende consumenten. We hebben die collega’s dit voorjaar meer dan eens vertwijfeld op hun hoofd zien krabben, omdat ze dat verdienmodel voor hun ogen zien verdampen. De kwaliteit van zowel de oled- als de duurdere lcd-panelen en de aansturing daarvan is inmiddels namelijk zo goed, dat fabrikanten erin slagen om high-end televisies te leveren waarvan de Delta E afwijkingen zo laag zijn dat ze zelf voor getrainde kijkers niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Er zijn zeker nog wel verschillen aan te wijzen, vooral op het vlak van beeldinterpolatie, ruisonderdrukking en kleur- en contrastoptimalisaties, maar de kleur- en grijsweergave van high-end televisies in sdr-modus is inmiddels van een niveau waar weinig aan te verbeteren valt.

Philips 65OLED973

HDR wordt volwassen

Voor hdr geldt dat in mindere mate, al zien we dat de modellen die we hier testen het allemaal érg goed doen. Waar fabrikanten zich bij de introductie van hdr zo’n drie jaar geleden alleen leken te bekommeren om een zo helder mogelijk beeld, zien we dat de nieuwe televisies in de cinema of bioscoop-modi inmiddels ook een vrij nauwkeurig beeld laten zien. Wel zien we dat het grotere DCI-P3 kleurbereik dat bij hdr-beelden wordt gebruikt nog zorgt voor lichte hoofdbrekens. Waar de geteste televisies alle kleurschakeringen binnen de kleinere Rec.709 kleurruimte bij sdr-beelden zeer netjes kunnen mappen, zien we bij onze DCI-P3 kleurmetingen grotere afwijkingen, vooral als kleuren juist níet helemaal verzadigd weergegeven moeten worden.


Lees ook deze televisie artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*